Nieuws

Klap voor wintersporters: Oostenrijk verscherpt inreisregels voor Nederlanders

Nederlanders die naar Oostenrijk gaan, krijgen daar te maken met strengere inreisregels, behalve met booster en negatieve test. De Oostenrijkse autoriteiten zetten Nederland en drie andere landen op de lijst met zogeheten virusvariantgebieden wegens omikron.

Natasja de Groot
Het besluit van de Oostenrijkse regering is een tegenslag voor Nederlanders die op wintersport wilden gaan.  Beeld Lex van Lieshout/ANP
Het besluit van de Oostenrijkse regering is een tegenslag voor Nederlanders die op wintersport wilden gaan.Beeld Lex van Lieshout/ANP

Ook reizigers die zijn gevaccineerd tegen het coronavirus moeten daarom na aankomst in principe tien dagen in quarantaine. Het besluit is een tegenslag voor Nederlanders die op wintersport wilden gaan. Ze kunnen hun quarantaine weliswaar vroegtijdig beëindigen als ze negatief worden getest, maar dat kan pas na vijf dagen. Wie al een booster heeft gehad en een negatieve PCR-test kan tonen, kan de quarantaine ontlopen. De maatregelen gaan volgens Oostenrijkse media komende vrijdag van kracht.

“Dit is echt heel dramatisch. Het is een klap voor veel Nederlanders en reisondernemingen,” reageert Frank Oostdam van de reiskoepel ANVR. “We zullen heel veel mensen moeten teleurstellen,” voegt Martine Langerak van Sunweb eraan toe. Alleen bij Sunweb zijn er al 15.000 mensen die deze kerstvakantie zouden doorbrengen in Oostenrijk.

Langerak: “We kunnen wellicht een klein aantal mensen omboeken naar Frankrijk, maar zulke grote aantallen elders onderbrengen gaat niet lukken.” Mensen die bij reisorganisaties geboekt hebben, krijgen hun geld terug.

Geld terug?

Wie op eigen houtje naar Oostenrijk gaat en daar een huisje heeft gehuurd of een hotel heeft geboekt, is afhankelijk van de coulance van de verhuurder of hotelier. Volgens Bas Knopperts van Independer hoeven consumenten er niet op te rekenen dat hun annuleringsverzekering de schade dekt. “Na de uitbraak van de coronapandemie hebben verzekeraars corona uit de dekking geschrapt.”

Oostenrijkse media berichtten gisteren al dat de maatregel eraan zat te komen. Dat leidde tot gemor binnen de Oostenrijkse regeringspartij ÖVP. Vakantiegangers blijven naar verwachting weg vanwege de aangescherpte quarantaineregels. Dat is volgens critici een nieuwe klap voor Oostenrijkse ondernemers.

2G

Oostenrijk scherpte afgelopen maandag de inreisregels voor bezoekers uit EU-landen al aan met de 2G+-regel. Die houdt in dat mensen het land alleen in mogen als ze volledig zijn gevaccineerd of genezen van corona én een negatieve uitslag van een pcr-test kunnen laten zien, die niet ouder is dan 72 uur. Quarantaine zou dan niet nodig zijn.

Meer over