Film- en tv-tips

Kijktips voor de dinsdagavond

Wat is er vanavond op de buis? Het Parool zet een aantal tips voor u op een rijtje.

Het Parool
Saving Mr. Banks, BBC 1, 15.45 uur. Beeld -
Saving Mr. Banks, BBC 1, 15.45 uur.Beeld -

Film

Saving Mr. Banks
BBC 1, 15.45 uur

De beroemde filmmaker Walt Disney (Tom Hanks) wil dolgraag ‘Mary Poppins’ verfilmen, het lievelingsboek van zijn dochters. Schrijfster P.L. Travers (Emma Thompson) voelt er echter niets voor om haar dierbare personage aan Hollywood te verkopen en houdt de boot af. Dan komt ze in geldnood. Dit enorm onderhoudende stukje Disney-geschiedenis werd door de Disneystudio zelf geproduceerd, maar is opvallend eerlijk en bevat aardig wat zelfspot. Hanks en Thompson spelen grandioos en de jaren zestig-sfeer is heerlijk nostalgisch. (John Lee Hancock, VS/GB 2013)

Inside Man
Veronica, 20.30 uur

Prima misdaadthriller met sterke hoofdrollen, maar voor regisseur Lee is het een maakwerkje dat niet in de schaduw kan staan van het grote voorbeeld ‘Dog Day Afternoon’. Vier gewapende gangsters dringen verkleed als schilders binnen in een bank in New York. Hun leider Dalton Russell (Clive Owen) heeft de overval perfect voorbereid en in luttele seconden houden ze meer dan vijftig mensen gegijzeld. Agent Keith Frazier (Denzel Washington) wil de situatie geweldloos afhandelen, maar de superintelligente Russell houdt de politie voortdurend voor de gek. (Spike Lee, VS 2006)

Panic Room
Veronica, 23.10 uur

Claustrofobische thriller naar een origineel scenario van David Koepp (‘Jurassic Park’), waarin de spanning stijgt naarmate het verhaal vordert. Meg Altman (Jodie Foster) neemt met dochter Sarah (Kristen Stewart) haar intrek in een groot herenhuis in Manhattan. De speciale schuilkamer in hun appartement komt de eerste nacht direct van pas wanneer drie gewapende mannen de woning binnendringen. Foster is uitstekend en ook Stewart doet het goed in haar eerste grote filmrol. Fincher regisseert strak en stijlvol, en opent met een schitterende aantiteling. (David Fincher, VS 2002)

Tv

Boer Ayoub
NPO 3, 20.25 uur

Via de regionale omroep en de tafel van ‘Op1' maakte Nederland afgelopen jaar kennis met Ayoub Louihrani. De Nederlands-Marokkaanse Louihrani groeide op in Amsterdam-Oost in een familie zonder agrarische achtergrond, maar besloot stage te lopen op een veehouderij en weet sindsdien dat hij zijn eigen boerderij wil runnen. In de realityserie ‘Boer Ayoub’ vertelt hij over zijn passie voor het boerenbedrijf en zijn liefde voor koeien, terwijl hij zoekt naar zijn ideale boerderij. Ook ontvangt hij bekende gasten en jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt.

2Doc: Lourdes
NPO 2, 22.58 uur

Zo’n vijf miljoen bedevaartgangers bezoeken jaarlijks de plek in Lourdes waar de veertienjarige Bernadette Soubirous in 1858 een visioen had van Maria. Ze drinken en baden in het water in de grot waar Maria aan Bernadette zou zijn verschenen. Voor hun documentaire ‘Lourdes’ bezochten Thierry Demaizière en Alban Teurlai het bedevaartsoord om deze pelgrims te ontmoeten. In Lourdes maken ze kennis met ernstig zieken en hun verzorgers, maar ook met soldaten, zwervers en sekswerkers. In de film tonen ze Lourdes als een plek waar levensverhalen worden verteld.

Apollo 13: The Lost Tapes
Canvas, 23.10 uur

Negen maanden nadat Neil Armstrong als eerste mens op de maan stond, zou de bemanning van Apollo 13 de derde maandlanding uitvoeren. Onderweg vond er echter een explosie plaats die een acute bedreiging vormde voor het ruimteschip en de astronauten aan boord. De gesprekken tussen James Lowell, John Swigert, Fred Haise en de vluchtleiding vormen de basis van de documentaire ‘Apollo 13: The Lost Tapes’, die de angstige dagen aan boord van de Apollo reconstrueert. Al het vernuft van NASA moest eraan te pas komen om de astronauten heelhuids thuis te krijgen.

De nacht van de slapelozen
NPO 2, 0.32 uur

In een marathonuitzending worden vannacht alle afleveringen van ‘De slapelozen’ achter elkaar uitgezonden. Het programma van Frits Spits is een ode aan de mensen die niet kunnen of willen slapen, en portretteert enkele van de talloze Nederlanders die de nacht wakker doorbrengen. ‘De slapelozen’ vertelt over mensen die gaan schoonmaken omdat ze de slaap niet kunnen vatten, bakkers die de hele nacht doorwerken, een vrouw die ‘s nachts rouwt om haar overleden man en mensen met zo’n verstoord dag-en-nachtritme dat ze een omgekeerd leven lijken te leiden.

Meer over