Plus

Kerkrade massaal op zoek naar vermiste Gino: ‘Je moet er niet aan denken om hem daar te vinden’

Op slechts een paar kilometer van de Brunssummerheide waar in 1998 de 11-jarige Nicky Verstappen werd vermoord, zochten vrijdag honderden mensen naar de vermiste 9-jarige Gino van der Straeten. De vrees dat ook hem iets ergs is overkomen, groeit met het uur.

Raymond Boere en Sebastiaan Quekel
Claudia Hofland en dochter Joyce Sentjes helpen mee zoeken naar de vermiste Gino. Beeld Raymond Boere
Claudia Hofland en dochter Joyce Sentjes helpen mee zoeken naar de vermiste Gino.Beeld Raymond Boere

Met twee feloranje hesjes, een prikstok en een gevulde tas met flesjes drinken, zuurtjes en chocoladerepen stappen Claudia Hofland (57) en Joyce Sentjes (36) door het hoge gras aan de rand van Kerkrade. Dit is vak negen. Een afgebakend gebied dat zij deze middag minutieus gaan doorzoeken, in de hoop een teken van leven te vinden van de 9-jarige Gino.

Niets doen geen optie

Donderdagavond zochten ze ook al tot middernacht in hun eigen woonplaats Landgraaf, nadat de step van de jongen was gevonden. Vandaag was er geen enkele aarzeling om opnieuw de wandelschoenen aan te trekken en iets voor de vermiste jongen en zijn familie te kunnen betekenen.

Sentjes weet hoe heftig het is om een kind kwijt te zijn. Een paar jaar geleden overkwam het haar zelf. Haar zoon was boos en liep weg van school. Pas na een paar uur werd hij teruggevonden in een bos. Hij wist niet meer waar hij was. “Je voelt je als ouder zo machteloos als je niet weet waar je kind is. Niets doen nu was dus geen optie.

Coördinatie Platform Vermissingen

Moeder en dochter zijn twee van de tientallen vrijwilligers die zich melden tegenover de Abdij Ruldoc. Hier hebben de initiatiefnemers van het Coördinatie Platform Vermissingen (CPV) hun ‘verbindingswagen’ neergezet. Met toestemming van de familie en de politie zorgen zij dat iedereen die de handen uit de mouwen wil steken instructies krijgt hoe op een goede manier te zoeken.

Ook veteranen zijn in het gebied aanwezig met eigen zoekteams. “Veel mensen willen iets doen, maar we moeten ook het politie-onderzoek niet in de weg zitten. Daarom brengen wij wat structuur aan,” zegt Auke van Slooten.

Als mensen iets verdachts zien, is het verzoek nergens aan te zitten maar een foto te maken en dat door te sturen. Het onderzoeksteam van de politie beoordeelt dan of het van belang is en of ze er agenten een kijkje willen laten nemen.

Verlaten tent in de bosjes

Hofland en Sentjens stuiten al na een paar minuten op een verdachte situatie. In de bosjes zien ze een verlaten tent. De grond ligt bezaaid met bierblikjes, drankflessen, een bord met bestek en een leeg bakje gehakt van 22 mei. Het doet denken aan een plek waar een zwerver de nacht heeft doorgebracht, maar de twee dames melden het toch maar even voor de zekerheid. Je weet maar nooit. Hofland prikt met haar stok nog even in de tent. Die is leeg. Gelukkig. “Je moet er niet aan denken om hem daar te vinden, maar aan de andere kant heeft de familie dan wel rust en hun kind terug.”

‘Tranen in het hart’

Zus Kelly van de vermiste Gino komt halverwege de middag zelf poolshoogte nemen bij het coördinatiepunt en krijgt ‘tranen in haar hart’ bij de vrijwilligers die in de rij staan om te helpen. De afgelopen 48 uur waren voor haar gekmakend. Woensdagavond verdween haar broertje uit de speeltuin vlakbij haar huis. Sindsdien is hij spoorloos. “Je leeft eigenlijk niet. Ik heb nauwelijks geslapen. Alleen maar gezocht. Kilometers gelopen, maar ik zei net nog tegen mijn zus dat het gek genoeg niet voelt alsof ik dat zo lang heb gedaan.”

Kelly zou de voogdij over Gino krijgen omdat zijn moeder ernstig ziek is. Ze blijft hoop houden dat ze hem ‘met zijn lachje’ snel weer in haar armen kan sluiten. Maar als ze eerlijk is, heeft ze er geen goed gevoel over nu hij sinds woensdagavond is vermist. Ze wordt daarin gesterkt nadat speurhonden van een Duits zoekteam donderdagavond het geurspoor van Gino volgden, maar dat kwijt raakten in de Hertogenlaan. Sindsdien heeft ze sterk het gevoel dat haar broertje in een auto is gestapt. “Dat spoor verdwijnt niet zomaar.”

‘Hij is helemaal geen wegloper’

Ook de step die in het nabijgelegen Landgraaf donderdagavond op een parkeerplaats bij een zwembad werd gevonden, is volgens Kelly van Gino. Te ver voor haar broertje om daar op eigen houtje naar toe te gaan. Bovendien is hij helemaal geen wegloper. “Waarom doet iemand zoiets? Breng hem lekker terug, of laat hem los zodat hij terug naar zijn familie kan,” zegt ze als ze zich klaar maakt voor een nieuwe zoektocht.

Volgens buurvrouw en vriendin Gwenda is de hele straat in shock na alles wat er is gebeurd. “We doen allemaal geen oog dicht ’s nachts. Bij ieder afwijkend geluidje wordt er naar buiten gekeken. Iedereen is aan het waken in de hoop dat hij weer voor de deur staat.”

Dicht bij vindplaats Nicky Verstappen

De zoektocht is op een paar kilometer van de Brunssummerheide, waar in 1998 de 11-jarige Nicky Verstappen dood werd gevonden. Jos Brech, de man die onlangs in deze zaak is veroordeeld tot 16 jaar cel, kwam al vaak ter sprake. Gwenda: “Er zou toch niet nog zo’n viezerik rondlopen? We hebben het al vaak tegen elkaar gezegd. Maar we weten het niet. We zijn radeloos, hopen op het beste, maar vrezen het ergste. Een jongetje van 9 jaar waar geen enkel spoor van is en van wie ook nog eens een step kilometers verderop wordt gevonden? Dat kan hij niet zelf hebben gedaan. Dat zou hij ook nooit doen.”

Meer over