Update

Kerkgangers op Urk en Krimpen vallen verslaggevers aan

Zowel op Urk als in Krimpen aan den IJssel is vanochtend een verslaggever aangevallen. Een verslaggever van Powned werd aangereden, toen hij verslag deed van de veelbesproken kerkgang op Urk. Hij belandde op de motorkap van de auto en gaat aangifte doen.

Jasper van Loo en Arjen ten Cate
Mark Baanders van Powned is aangereden terwijl hij verslag deed van een kerkdienst in Urk. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Mark Baanders van Powned is aangereden terwijl hij verslag deed van een kerkdienst in Urk.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Ook bij de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel ging het mis. Een verslaggever van RTV Rijnmond kreeg daar een trap en een klap van een kerkganger.

De Sionkerk en de Mieraskerk staan volop in het nieuws, omdat de massaal bezochte kerkdiensten ook tijdens de pandemie gewoon doorgaan. Zij lieten weten alle coronaregels te laten varen omdat de ‘geestelijke nood’ in de geloofsgemeenschap te hoog is. Daarmee slaan zij opnieuw het advies van de Rijksoverheid in de wind.

Voor de Sionkerk op Urk stonden vanochtend talloze journalisten en dat beviel de tientallen kerkgangers die zonder mondkapje de kerk binnenliepen duidelijk niet. De meesten hielden hun kaken stijf op elkaar. Enkelen riepen naar de media dat ze naar huis moesten gaan.

Een aanwezige verslaggever van Powned, Mark Baanders, probeerde samen met een cameraman Urkers te interviewen, maar dat leidde helemaal tot woede. Een automobilist reed op hem af. “Ik dacht dat hij wel zou stoppen, maar gaf gewoon extra gas.” De Powned-journalist belandde op de motorkap, waarna de automobilist ervandoor ging. Het incident gebeurde waar een agent bij was.

De politie in Urk is een onderzoek begonnen naar de automobilist. “We hebben de man van de BMW inmiddels boven water en de aangifte opgenomen van de verslaggever”, zegt een woordvoerder zondagavond.

“We gaan nu in gesprek met de man, daarna nemen we eventuele vervolgstappen. We nemen dit zeer serieus”, aldus de politie. De automobilist is niet aangehouden. Of er sprake is van een strafbaar feit kon de woordvoerder ook nog niet zeggen.

Aangifte

Baanders laat weten aangifte te gaan doen. Volgens hem is hij eerder ook al geschopt. “Ik heb meer last van die schoppen, dan van die aanrijding. Ik ga aangifte doen. Al is het alleen al voor de statistieken. Zo zien mensen wat de pers allemaal meemaakt.”

Ook andere journalisten werden door kerkgangers belaagd. “Wij zoeken natuurlijk vaker de grens op”, zegt Baanders. “Je weet dat dit kan gebeuren, maar ik kies er natuurlijk niet voor om aangereden te worden.”

Zevenhonderd kerkgangers

Ook bij de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel, waar zo’n zevenhonderd kerkgangers naartoe waren gekomen, ging het vanochtend mis. Een verslaggever van RTV Rijnmond kreeg een trap en een klap van een kerkganger. Volgens een politiewoordvoerder stond de verslaggever iemand voor de ingang te interviewen, toen de kerkganger de verslaggever aanviel. Hij trapte hem van achteren zijwaarts in zijn buik.

(tekst loopt door onder tweet)

Een beveiliger van de NOS greep in. Een hulpkoster riep de kerkganger tot de orde, die de kerk in verdween.

Ook Rijnmond-verslaggever Jacco van Giessen gaat aangifte doen. De politie heeft een 43-jarige man uit Krimpen aangehouden voor het slaan en schoppen van de journalist, meldt het via Twitter.

Na het incident kwam de hulpkoster zijn excuses aanbieden. “Na afloop van de dienst gaan we het bespreken in de kerkraad wat te doen. Het doet ons veel verdriet.” In een reactie liet de journalist van RTV Rijnmond weten alleen excuses te accepteren van de dader.

De Mieraskerk is de laatste maanden niet onomstreden. Zo kwamen er in de afgelopen periode ruim tweehonderd gelovigen naar de kerk. Vervolgens kwam de kerk opnieuw in het nieuws: vanwege homo-onvriendelijke uitspraken van de predikant van de kerk.

‘Onverantwoord’

Premier Rutte deed afgelopen woensdag nog een ‘klemmend beroep’ op de kerk in Urk om geen grote dienst te houden. “De vrijheid van godsdienst blokkeert de mogelijkheid om in de kerk in te grijpen. Dat gaan we dus niet doen. Ik doe hier een beroep op de leiders van deze kerkelijke gemeenschap. De risico’s die je neemt als je met 500 mensen in een kerk gaat zitten. Het is volstrekt onverantwoord. Ik ga ervan uit dat zij hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, ook als christen. Ik heb altijd in de Bijbel gelezen, en geleerd van mijn ouders en mijn dominees, dat het christendom begint en eindigt met het uitgangspunt dat je niet alleen voor jezelf leeft, maar ook voor de ander. Dat vind ik een zeer belangrijk christelijk uitgangspunt.”

Het stadsbestuur van Krimpen aan den IJssel riep afgelopen vrijdag kerkgangers op om niet in grote groepen samen te komen en kerkdiensten digitaal te volgen.

‘Neem uw verantwoordelijkheid, alstublieft’ zo stond te lezen in een brief aan alle leden en besturen van Krimpense kerken. Ook werd daarin gewezen op de stijging in het aantal besmettingen. Volgens gemeenteraadslid Oscar Suijk van Leefbaar Krimpen behoren de coronacijfers in Krimpen tot de hoogste in de regio.

Powned: Alles staat op beeld

“Wat er vanmorgen heeft plaatsgevonden op Urk is volstrekt onaanvaardbaar.” Dat stelt PowNed in een reactie op de belaging van een PowNed-verslaggever bij een kerk. Omroepbaas Dominique Weesie zegt dat zondag nog aangifte wordt gedaan. Ook laakt Weesie de politie, die niet zou hebben ingegrepen.

Volgens Weesie belemmerden kerkgangers de verzamelde pers hun werk te doen. Ze werden geïntimeerd en opzettelijk in de nek gehoest. “Alles staat op beeld, die beelden gaan zo ook online en we zullen vandaag nog aangifte doen.”

Dergelijke geweldplegingen vereisen volgens Weesie “keihard ingrijpen, hetgeen vanochtend op Urk, maar ook in Krimpen aan den IJssel, is nagelaten. En dat nemen wij de politie kwalijk”. En: “Journalisten moeten hun werk kunnen doen, dat wordt al steeds lastiger, maar zonder bescherming van de politie is het welhaast onmogelijk nog verslag te doen van corona-gerelateerde evenementen.”

Reacties Tweede Kamer: ‘Schokkend’

In de Tweede Kamer is met woede en onbegrip gereageerd op de mishandeling van journalisten bij kerken in Urk en Krimpen aan den IJssel. Zo spreekt PvdA-leider Lilianne Ploumen van ‘ontoelaatbaar gedrag’ op Twitter.

“Enkele kerkbezoekers menen boven de wet te staan”, zegt VVD’er Jeroen van Wijngaarden. “Dat staan zij niet. Breng de geweldplegers voor de rechter. Kerkbezoek maakt je niet immuun, maar juist kwetsbaar voor het virus.”

Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren kan naar eigen zeggen een vloek ‘nog net’ onderdrukken. “Maar blijf met je poten van verslaggevers af!”

“Onacceptabel en ook een aantasting van de rechtsstaat als journalisten niet meer hun werk kunnen doen zonder mishandeld en bedreigd te worden”, zegt Sidney Smeets, die woensdag beëdigd wordt als Kamerlid voor D66. Hij vindt de beelden ‘schokkend’.

“Handen af van onze pers”, twittert SP-leider Lilian Marijnissen. “Ook kerken moeten zich gewoon aan de regels houden. Onze zorg, ondernemers en zoveel anderen hebben het zwaar. Dit is zo asociaal.”

Fractievoorzitter van ChristenUnie en SGP bij de Zuid-Hollandse Provinciale Staten Nico de Jager twittert zondag dat journalisten belagen echt niet kan. “Triest nieuws kerk #urk #krimpen. Past totaal niet bij ‘naaste lief hebben’. Kan je zó naar de kerk?”

Meer over