PlusAchtergrond

Kenners over Máxima: ‘Zij kan nooit zeggen dat al haar kinderen gelijk zijn’

Máxima is naast koningin ook moeder. Echtgenote. Vriendin. Inspiratiebron. Vier kenners over deze rollen van Máxima. ‘Tijdens een werkbezoek belt ze in een kamertje snel haar dochters dat ze geen surprisefeestje van hun hockeyclub mogen vieren in het paleis.’

Jeroen Schmale
De koninklijke familie bij Carré. Beeld Brunopress
De koninklijke familie bij Carré.Beeld Brunopress

Máxima als moeder

‘Zij kan nooit zeggen dat al haar kinderen gelijk zijn’

Puberexpert Marina van der Wal vond het ‘pijnlijk’, die interviewsessie met het koninklijk gezin afgelopen Koningsdag in Eindhoven. De uitspraak van prinses Alexia, dat ‘zij natuurlijk de vrijheid heeft om te kiezen wat ze later wil worden’, terwijl haar oudere zus Amalia – naast haar – feitelijk geen keuze heeft.

Van der Wal: “Ik vond het ook pijnlijk voor Máxima. Het lijkt me zo moeilijk dat zij nooit kan zeggen dat al haar kinderen gelijk zijn. Zij voedt de troonopvolger op en dat is een wezenlijk verschil met kinderen met een vrije keuze. Bij Alexia en Ariane kan ze meer door de vingers zien, denken: ach, het zijn pubers, wat maakt het uit. Bij Amalia moet ze er bovenop zitten. Als zij als een echte 17-jarige zegt dat ze na haar eindexamen ‘de wereld wil ontdekken’, zit heel Nederland direct met die enorme toelage in het hoofd die ze vanaf haar 18de ontvangt. Máxima beseft dat ook en grijpt direct in door het te downsizen. Ze is niet alleen moeder, maar ook bezig met de opleiding van haar kind tot staatshoofd. Dat lijkt mij een gespleten manier van moeder-zijn.

Ik heb het idee dat Máxima voor iedereen in haar gezin een steunpilaar is. Ze switcht heel makkelijk van lachen en spontaniteit naar duidelijk zijn. De prinsessen hebben daar een goed voorbeeld aan. Nog iets: bij de quiz in Eindhoven moesten Willem-Alexander en Máxima elkaar in de ogen kijken. Dat is een standaardoefening in relatietherapie. Ik zag het gezicht van de koning zacht worden toen hij naar Máxima keek, alles werd ontspannen. Dat zei me heel veel.”

Máxima als echtgenoot

‘Zij is de bliksemafleider van Willem-Alexander’

Over de staat van het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima weten we officieel natuurlijk niets. Zelden laat het koningspaar zich diepgaand uit over privékwesties. Maar Vorsten-hoofdredacteur Justine Marcella moet zich sterk vergissen, of de twee hebben een ‘leuk en gezond’ huwelijk. “Waarin het heus niet altijd pais en vree is, dat hebben ze ook weleens laten doorschemeren. Net als ieder ander stel hebben ook zij zo hun sores. Maar wat je ook ziet is dat die twee pret hebben. En vooral een gevoel voor humor delen.”

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vorige maand, bij het overlijden van prins Philip, dwaalden de gedachten van Marcella af naar Máxima. “Net als Philip heeft zij een baan gemaakt van het partnerschap van het staatshoofd. Maar Máxima doet dat naast haar echte baan: haar werk voor de Verenigde Naties. Over het koningschap heeft Willem-Alexander ooit gezegd dat het ‘geen duobaan’ is. Maar in hun geval is het wel meer dan teamwork. Zij is zijn bliksemafleider. Als hij een moeilijke vraag krijgt of even hapert, helpt ze hem. Soms straalt ze uit dat zij het koningschap leuker vindt hij. Zij kan in dit bestaan al haar talenten benutten: haar economische talent, het talent om charismatisch te zijn, om er fantastisch uit te zien en om mensen blij te maken met haar komst.”

Máxima als vriendin

‘Nooit meer heeft ze zomaar even tijd’

Een heel hoofdstuk wijdt journalist Marcia Luyten in het onlangs verschenen eerste deel van haar biografie over Máxima Moederland, over de Argentijnse jaren van de koningin, aan de hechte band met haar vriendinnen. Een band die verdergaat dan vriendschap alleen. Een zusterschap noemt Luyten het, die ‘diep verankerd raakte in Máxima’s bestaan’. Samantha, een van haar beste vriendinnen, is getrouwd met Frederik van Welderen Rengers, een van Willem-Alexanders beste vrienden. Uit Moederland: ‘Nadat ze met Fred in Londen en Dubai had gewoond, verhuisde Samantha naar Scheveningen, voor het eerst in dertig jaar op een paar minuten afstand van Máxima. En pas dan, de fysieke afstand opgeheven, blijkt Máxima verder weg geraakt. Nooit meer heeft ze zomaar even tijd.’

Máxima (rechtsonder) met een aantal vriendinnen. Rechtsboven Samantha, die ook in Nederland woont. Beeld Hollandse Hoogte / Benelux Press
Máxima (rechtsonder) met een aantal vriendinnen. Rechtsboven Samantha, die ook in Nederland woont.Beeld Hollandse Hoogte / Benelux Press

Met vijftien jaargenoten bracht Máxima in 2001 dagen door in het Toscaanse buitenverblijf van haar schoonmoeder Beatrix en zeven jaar later in de Griekse vakantievilla van haar en Willem-Alexander. Daar is ze nog altijd een van hen, schrijft Marcia Luyten in haar boek. ‘Ze kruipt op de bedden van haar vriendinnen en drinkt en lacht tot het eerste licht door de luiken prikt, ze eet haar eten met een vork in de ene hand en de andere op schoot.’

Haar hechtste vriendinnen, Samantha, Valeria en Florencia, belt ze van over de hele wereld. Als Willem-Alexander Máxima ten huwelijk vraagt, vreest Florencia dat de zusterschap kapot zal gaan. Volgens Marcia Luyten sprak Valeria haar tegen. Ze schrijft: ‘Onze vriendschap is sterker. Máxima weet dat wij de normale mensen om haar heen zijn.’

Máxima als inspiratiebron

‘Ze is een voorbeeld voor andere vrouwen die als buitenstaander naar een hof kwamen’

Voor het omslag van zijn boek over de koningin – titel: Máxima, Meer dan Majesteit – koos royaltyjournalist Rick Evers voor Máxima met pofmouwen. “Die zijn nu helemaal in de mode, liggen ook bij Zara en H&M. Maar de foto op het boek is van anderhalf jaar geleden. Zij heeft een scherp oog voor wat qua mode wel en niet werkt en durft vroeg op de boot te stappen.”

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Máxima is, betoogt Evers, op tal van andere manieren tevens een inspiratiebron. “Ze is een voorbeeld voor andere vrouwen die als buitenstaander naar een hof kwamen. Ze heeft zich het lot van de Japanse keizerin Masako erg aangetrokken, toen zij als kroonprinses als een soort Rapunzel in een spreekwoordelijke ivoren toren zat en daar niet uit kon komen. Dat zij werd uitgenodigd voor de inhuldiging van Willem-Alexander, betekende voor Masako een zeldzame uitvlucht uit het strakke Japanse hofleven.

Prinses Charlène van Monaco, de van oorsprong Zuid-Afrikaanse echtgenote van prins Albert, heeft in meerdere interviews gezegd hoe Máxima voor haar een steun is geweest. In een interview met The Times liet Charlène optekenen: “Máxima was een ongelooflijke steun voor als ik hulp met wat dan ook nodig had. Zij kwam uit Argentinië en verhuisde naar Nederland, we maakten vergelijkbare keuzes. Ze heeft me heel bruikbare adviezen gegeven.”

Maar Máxima inspireert ook Nederlandse vrouwen. Evers: “Ze heeft laten zien hoe je als vrouw een topbaan kunt hebben, je man kan ondersteunen in zijn veeleisende functie en drie kinderen kunt opvoeden. Als ik prinses Alexia vorig jaar op Koningsdag ongescript hoor zeggen dat Máxima veel weg is, maar desondanks veel tijd maakt voor haar, en als ik zie dat Máxima bij een werkbezoek een kamertje in vlucht om haar dochters telefonisch mede te delen dat ze geen surprisefeestje van hun hockeyclub op het paleis mogen vieren, dan denk ik: ze jongleert met veel ballen. En daar slaagt ze aardig in.”

‘Ik ging met zwarte pruik op bitterballen eten’
Koningin Máxima is blij dat ze mede dankzij corona de afgelopen periode meer tijd heeft kunnen doorbrengen met haar gezin. Dat zegt ze in het interview met Matthijs van Nieuwkerk dat vanwege haar vijftigste verjaardag maandagavond wordt uitgezonden.

“Ik moet zeggen: ik reisde een beetje te veel voor corona. Ik ben ook ergens stiekem een beetje blij dat ik minder moet reizen,” aldus Máxima. “Zeker nu er ook twee kinderen uit huis gaan. Dat ik die tijd heb gehad met ze, daarvoor ben ik echt zo dankbaar.” Prinses Amalia neemt na haar eindexamen een tussenjaar en Alexia gaat na de zomer een opleiding doen in Wales.

In een fragment dat de NPO afgelopen weekend vrijgaf, vertelt Máxima dat ze vermomd met een zwarte pruik jaren geleden het land door om haar Nederlands te oefenen. “Met mijn auto en een grote kaart ging ik overal door Nederland. Soms met een vriendin, soms alleen.” Omdat ze dat niet zomaar kon doen, ging ze daarvoor undercover. Zo vertelt ze dat ze wel eens met een zwarte pruik op in een café heeft gezeten en bitterballen heeft gegeten. “Om mijn Nederlands te oefenen,” zegt de koningin.

In het interview vertelt Máxima over haar leven, de liefde en het werk. Máxima kan haar vijftigste verjaardag maandag vanwege corona niet groot vieren. Ze krijgt wel een velletje postzegels voor haar verjaardag. Ook bracht de Rijksvoorlichtingsdienst zondag drie nieuwe foto’s van haar naar buiten, die zijn gemaakt door de koning.

Meer over