Kazernekeuken Doorn per direct gesloten vanwege viezigheid

De keuken van de marinierskazerne in Doorn is per direct gesloten vanwege viezigheid en achterstallig onderhoud. De elitemilitairen moeten nu tussen de middag een boterham eten.

Hanneke Keultjes en Peter Winterman
Exterieur van de marinierskazerne in Doorn.  Beeld ANP/JEROEN JUMELET
Exterieur van de marinierskazerne in Doorn.Beeld ANP/JEROEN JUMELET

Op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is de kazernekeuken in Doorn gesloten. Door achterstallig onderhoud hoopte zich vuil op in gaten en spleten van de vloeren en muren. Dat trekt ongedierte aan. “Schoonmaken kan niet meer goed gebeuren,” zegt een NVWA-woordvoerder.

Defensie laat in allerijl een nieuwe keuken in het complex bouwen, die uiterlijk volgend jaar zomer af moet zijn. Hoeveel de nieuwbouw gaat kosten, is onbekend. De nieuwe keuken is een grote ingreep en moet daarom door het Rijksvastgoedbedrijf worden aanbesteed.

De acute sluiting van de keuken heeft grote gevolgen voor de 1800 mariniers die in Doorn zijn gelegerd. Zij kunnen niet meer samen eten, maar moeten voortaan ‘gefaseerd’ naar de eetzaal. Ook staat er sinds maandag tussen de middag een boterham op het menu. Voorheen aten ze dan hun warme maaltijd.

Er wordt nog wel gekookt in een tweede, kleine keuken op de Van Braam Houckgeestkazerne. Die keuken kan alleen ’s avonds voor alle mariniers warm eten bereiden. “Veel mariniers gaan ’s avonds gewoon naar huis en eten daar. Dan zijn er ’s avonds minder mensen op de kazerne,” zegt een defensiewoordvoerder.

Foodtrucks

Om het leed voor de militairen te verzachten, onderzoekt defensie of het mogelijk is om geregeld – bijvoorbeeld eens per week – foodtrucks voor te laten rijden bij de kazerne in Doorn.

De ingrijpende verbouwing van de kazerne is opvallend, omdat de marinierskazerne in 2022 zou verhuizen naar Vlissingen. Dat werd meermaals uitgesteld; kort voor de zomer weer met zeker een jaar. De kazerne verhuist nu op z’n vroegst in 2024 of 2025.

Door die voorgenomen verhuizing naar Vlissingen én decennia bezuinigingen bij de krijgsmacht, werd er jarenlang niets geïnvesteerd in de kazerne in Doorn. De kazerne – een voormalig Duits kamp uit de Tweede Wereldoorlog dat telkens werd uitgebouwd – kampt daardoor met veel achterstallig onderhoud en is zodoende ernstig verouderd.

Ongedierte

Bij een eerdere inspectie van de NVWA, eind 2018, werden al ‘ernstige overtredingen’ aangetroffen. Het ging om de staat van de keuken, de apparaten en het kookgerei en om ongediertebestrijding. Daarop werd de keuken grondig schoongemaakt en werd ongedierte beter geweerd, stelt defensie.

Bij een recente inspectie van de NVWA moest de keuken alsnog op slot, omdat er aan de keuken zelf nog niets was gebeurd. “Alleen met aanpassingen hadden we mogen blijven koken,” zegt een defensiewoordvoerder, “maar we hebben besloten dat niet te doen.”

In 2018 stelde defensie 75 miljoen euro beschikbaar voor het wegwerken van achterstallig onderhoud bij alle gebouwen van de krijgsmacht. Dit jaar kwam daar nog eens 25 miljoen euro bij. De nieuwe keuken voor de mariniers wordt ook uit dat potje betaald.

Vorig jaar bleek dat de NVWA in meerdere bedrijfskantines van defensie onderzoek heeft gedaan naar misstanden. Uit verschillende eet­zalen kwamen klachten over muizen- en rattenoverlast, vieze lucht en aangevreten brood. Zo was in de marine­kazerne in Den Helder sprake van een lekkende riolering, waardoor latrinevliegjes tussen de broodjes en soeppannen rondvlogen.

Onrust over verhuizing

Volgens defensie wil de nieuwe keuken niet zeggen dat de verhuizing naar Zeeland, waar een hypermoderne kazerne moet verrijzen, op de lange baan wordt geschoven of zelfs van de baan is. “Tot de verhuizing zal er nog jarenlang intensief gebruik worden gemaakt van de nieuwe keuken.”

De verhuizing naar Vlissingen zorgt onder de militairen van het Korps Mariniers voor onrust. De afgelopen jaren vertrokken veel meer mariniers dan gewoonlijk. Vorig jaar verlieten 182 mariniers het korps, dit jaar al 93, schreef staatssecretaris Barbara Visser in juni. Vermoed wordt dat de mariniers massaal vertrekken door groot verzet tegen de verhuizing. Visser doet onderzoek naar de vertrekredenen, de resultaten daarvan zijn nog niet bekend.

Meer over