Plus

Kappers vragen met cake en etalagepoppen om meer steun

ANP
Kappers demonstreren bij de Oude Pomp in Hillegom. Ze vinden dat ze te weinig gecompenseerd worden voor de verplichte coronasluiting en de onduidelijkheid van de huidige regels. Beeld ANP
Kappers demonstreren bij de Oude Pomp in Hillegom. Ze vinden dat ze te weinig gecompenseerd worden voor de verplichte coronasluiting en de onduidelijkheid van de huidige regels.Beeld ANP

Naar schatting meer dan 2000 kappers in Nederland demonstreerden donderdag voor meer compensatie voor de verplichte coronasluiting. In ruim 120 gemeenten zijn acties aangemeld. Daar deelden kappers bijvoorbeeld koffie met cake of oliebollen uit voor hun salon. Andere kappers deden mee met posters op de ramen of ludieke foto’s van naakte etalagepoppen in hun zaak en honden die geknipt werden op de kappersstoel.

Met hun actie wilden de kappers aandacht vragen voor de financiële problemen in de branche. De coronasteun van de overheid is volgens hen onvoldoende. Voor kleine zelfstandige thuiskappers is er nu bijvoorbeeld alleen steun als ze geen partner hebben die meer inkomen heeft dan 1500 euro per maand. Ook zijn er grotere salons die moeite hebben de crisis door te komen, omdat de overheid niet alle misgelopen omzet vergoedt. Daarbij speelt mee dat kappers eerder tijdens de pandemie ook al geruime tijd niet konden knippen. Dat heeft kappers toen al veel geld gekost.

Mirjam van Oord, een van de initiatiefnemers van de actie, is erg tevreden over het verloop van de demonstratie. Sommige kappers zouden volgens haar zelfs benaderd zijn door burgemeesters en wethouders, die ze een hart onder de riem wilden steken. Uiteindelijk willen de actievoerders alle meldingen en foto’s van de actie bundelen en als een petitie aan de Tweede Kamer aanbieden.

Van Oord werkt bij het bedrijf Ik kan niet meer, dat de communicatie met bijvoorbeeld gemeenten verzorgt voor kleine ondernemers. De onderneming heeft de actie afgelopen dagen voorbereid en daarbij werd er sterk op ingezet om te zorgen dat iedereen zich aan de coronaregels zou houden.

Kappersbrancheorganisatie Anko was niet betrokken bij het opzetten van de actie, maar steunt de demonstratie wel. Eerder deze week zei een woordvoerster dat het een goede zaak was dat zo veel kappers van zich willen laten horen. De organisatie wil dat de kappers zo snel mogelijk weer aan het werk kunnen. Dat zou veilig kunnen want volgens de kappers vinden de meeste besmettingen toch niet in de salons plaats, maar bij mensen thuis. Het huidige beroepsverbod voor kappers betekent ook dat de haren van bewoners in verzorgingshuizen niet meer gewassen kunnen worden, benadrukte de organisatie. Een heropening van de kappers zou volgens Anko ook een boost zijn voor het mentale welzijn van de Nederlanders.

Meer over