Nieuws

Kamer wil opheldering over werkwijze van NCTV

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft jarenlang privacygevoelige informatie van burgers verzameld, stelde NRC vrijdag. De Tweede Kamer eist opheldering.

Het Parool/ANP
De NCTV zou in strijd met de wet informatie verzamelen. Beeld Shutterstock
De NCTV zou in strijd met de wet informatie verzamelen.Beeld Shutterstock

Met behulp van nepaccounts op sociale media zou de NCTV honderden politieke campagneleiders, religieuze voormannen en activisten nauwgezet volgen. Volgens NRC is deze handelswijze in strijd met de wet en mogen alleen bijvoorbeeld de politie en de geheime dienst mensen op deze wijze in de gaten houden. De krant baseert zich op gesprekken met tientallen betrokkenen en interne documenten.

Een dag na de onthullingen eist de Tweede Kamer opheldering over de werkwijze van de NCTV. D66'er Hanneke van der Werf noemt het artikel ‘ontluisterend’ en wil tekst en uitleg van demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Ook Corinne Ellemeet van GroenLinks wil de minister naar de kamer roepen.

Forum voor Democratie vindt de werkwijze ‘volledig onacceptabel’, laat de partij op sociale media weten. ‘Een staat waarin veiligheidsambtenaren politieke activisten op grote schaal structureel volgen, dreigt een politiestaat te worden.’ Partijleider Farid Azarkan van Denk wil een spoeddebat over de kwestie. Dilan Yesilgöz van de VVD wil dat snel uitgezocht wordt wat er aan de hand is bij de NCTV. Ze heeft Kamervragen gesteld.

‘Niet in strijd met wet’

De NCTV ontkent in een verklaring in strijd met de wet te handelen. Het orgaan stelt ‘de afgelopen jaren geconfronteerd te zijn met juridische procedures, waarbij ook de legitimiteit van het verwerken van persoonsgegevens ter discussie is gesteld’. Dit leidde tot nu toe niet tot de vaststelling dat een wettelijke grondslag ontbreekt. Wel erkent de NCTV in NRC dat ‘de juridische grondslag moet worden verbeterd’.

De NCTV is in 2004 opgericht met als taak de uitwisseling van informatie te coördineren tussen overheidsinstanties die zich bezighouden met de bestrijding van terrorisme. Ook maakt het orgaan zelf analyses over de nationale veiligheid.

Meer over