Kamer wil één landelijke ‘eerste hulp’ voor slachtoffers seksueel geweld

Slachtoffers van seksueel geweld of kindermisbruik moeten op één plek kunnen aankloppen om de hulp te krijgen die zij nodig hebben. Op deze ‘eerste hulp’ moet de expertise van verschillende organisaties worden gebundeld.

Hanneke Keultjes
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP XTRA
Beeld Hollandse Hoogte / ANP XTRA

Regeringspartij D66 dient daarvoor woensdag, met steun van in elk geval VVD en SP, een motie in. D66-Kamerlid Hanneke van der Werf wil dat het slachtoffer meer centraal komt te staan. Nu is het eerste aanspreekpunt de politie. Soms is ook wel duidelijk dat een slachtoffer daar moet zijn, bijvoorbeeld als er sprake is van verkrachting, zegt Van der Werf. “Maar soms twijfelen slachtoffers over wat hen is overkomen. Dan is een gesprek met een psycholoog eerder aan de orde. De hulpvraag van het slachtoffer moet leidend zijn.”

In Nederland zijn jaarlijks ongeveer 100.000 mensen slachtoffer van seksueel geweld. 1 op de 8 vrouwen en 1 op de 25 mannen ooit is verkracht, bleek eerder uit onderzoek van kenniscentrum Rutgers.

Opiniestuk

In een opiniestuk in het AD pleitten de Nationaal Rapporteur Mensenhandel, Centrum Seksueel Geweld, Rutgers en Amnesty International in september ook al voor ‘een landelijk en makkelijk te benaderen entree voor slachtoffers’ in plaats van ‘tientallen meldpunten’.

“De samenwerking kan beter,” zegt een woordvoerder van Amnesty. “Voor slachtoffers is het nu vaak een onwijze zoektocht om de juiste hulp te vinden, horen we terug van een groep vrouwen die te maken kreeg met verkrachting. De hulp is er wel, maar is nu ontzettend gefragmenteerd.”

Of dat centrale punt een telefoonnummer of een loket op een centrale plek in het land wordt, is nog niet bekend. D66’er Van der Werf wil dat het kabinet onderzoekt wat er nodig is voor zo'n centraal punt. Volgens Van der Werf willen ook politie en Openbaar Ministerie graag dat er één loket komt waarnaar zij slachtoffers van zedenzaken kunnen doorverwijzen.

Meer over