Kamer: voorkomen zelfmoord moet wettelijke taak overheid worden

Het moet een wettelijke taak worden van de overheid om suïcides te voorkomen. De ChristenUnie wil dat regelen met een initiatiefwetsvoorstel, dat mede wordt ingediend door PvdA, CDA, GroenLinks, SP, SGP en 50Plus. Steun is er ook van D66, meldt de ChristenUnie zaterdag, waardoor een meerderheid in de Tweede Kamer ontstaat.

ANP
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Nu is de preventie van zelfmoord afhankelijk van de politieke keuzes van een zittend kabinet, maar er is geen garantie dat de inzet en de middelen ervoor overeind blijven bij een volgend kabinet.

De partijen willen er een plicht van maken voor de landelijke en lokale overheid en die vastleggen in de Wet publieke gezondheid (WPG). Dat betekent dat de minister van Volksgezondheid een onderzoeksprogramma, een beleidsagenda en communicatieplan moet maken. Ook een gratis hulplijn wordt hierin geregeld, aldus de ChristenUnie. De kleinste coalitiepartij leverde in het huidige kabinet de staatssecretaris voor Volksgezondheid, Paul Blokhuis, die verantwoordelijk was voor suïcidepreventie.

‘Hulp van levensbelang’

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind: “Ruim 1800 mensen per jaar zijn zo radeloos dat ze geen andere weg meer zien dan zelfdoding. Meer dan 250.000 mensen worden jaarlijks geconfronteerd met iemand uit hun familie- of vriendenkring die zichzelf om het leven heeft gebracht. Dat is ontzettend vreselijk. Gratis, toegankelijke hulp is letterlijk van levensbelang. Goede hulp voorkomt namelijk zoveel leed. Bij de mensen die denken over zelfdoding allereerst, maar ook bij nabestaanden, hulpverleners en andere betrokkenen.”

Monique Kavelaars, voorzitter Raad van Bestuur 113 Zelfmoordpreventie: “Dat deze politieke partijen nu met een wetsvoorstel komen, laat zien dat we zelfmoord niet langer gelaten accepteren.”

De steun levert nu een ruime Kamermeerderheid op. Maar na de verkiezingen moet een volgende Tweede Kamer hiermee aan de slag.

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Meer over