Plus

Kamer maakt zelf wet tegen ‘homogenezing’

D66-Tweede Kamerlid Jeanet van der Laan neemt het heft in eigen hand om ‘homogenezing’ te verbieden. Omdat het demissionaire kabinet treuzelt met het inwilligen van deze oproep van een Kamermeerderheid schrijft Van der Laan met VVD, GroenLinks en de PvdA een initiatiefwet om deze praktijken nog dit jaar strafbaar te stellen.

Jan Hoedeman
Jeanet van der Laan (D66) zet alles op alles voor een wet tegen ‘homogenezing’. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Jeanet van der Laan (D66) zet alles op alles voor een wet tegen ‘homogenezing’.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

“Het gaat hier om mensen in een kwetsbare fase in hun leven,” zegt Van der Laan. “Ik heb als leraar en teamleider op school de worsteling van jongeren vaak genoeg gezien. Daarbij: kinderen in gesloten gemeenschappen beseffen vaak niet eens dat het niet deugt dat hun geaardheid zou moeten veranderen.”

Het kabinet wil nog geen verbod op behandelingen met als doel de seksuele gerichtheid of genderidentiteitte ‘genezen’. Verder dan een onderzoek naar een verbod op homogenezing wil het kabinet niet gaan, schreven de CDA-ministers Hugo de Jonge (VWS) en Ferd Grapperhaus (JenV).

Artikel 1

De ChristenUnie heeft in de Tweede Kamer tegengestemd toen een grote meerderheid zich twee jaar geleden uitsprak voor een verbod op ‘homogenezing’. Op de vraag of het klopt dat het kabinet talmt met een verbod op aandringen van de ChristenUnie-­bewindslieden, zegt Van der Laan: “Ik had graag gezien dat het kabinet had gezegd: dit is misschien lastig, maar we gaan het linksom of rechtsom regelen. Het gaat hier om een aanval op dat je wilt zijn wie je bent. Dit staat op gespannen voet met artikel 1 van de Grondwet.”

Van der Laan wijst erop dat andere landen ook een verbod hebben of voorbereiden. Ze noemt Duitsland en Malta, maar ook verschillende Amerikaanse staten. “We liepen in Nederland voorop met dit soort onderwerpen, maar nu niet meer.”

Zware psychische schade

Verder dan de toezegging de ‘genezingstherapieën’ krachtig tegen te gaan, komt het kabinet niet. Vorig jaar bleek dat in Nederland zo’n vijftien therapeuten en organisaties proberen homoseksuelen van geaardheid te veranderen. Meestal wordt dit gedaan in gesloten religieuze genootschappen. Uit onderzoek bleek dat de kinderen die worden blootgesteld aan dergelijke therapieën zware psychische schade oplopen.

Het COC, de belangenorganisatie voor lhbti’s, reageerde maandag boos op de kabinetsbrief en wil nog dit jaar een verbod. COC-voorzitter Astrid Oosenburg: “Dat je lhbti-zijn kan ‘genezen’ is een fabeltje, je bent goed zoals je bent.”

Meer over