Kamer: laat kwetsbare 60-minner in overleg met huisarts alsnog voor AstraZeneca kiezen

Zieken en kwetsbaren onder de zestig moeten na overleg met hun huisarts alsnog het AstraZenecavaccin kunnen krijgen. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

Niels Klaassen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Een motie van de PvdA hierover kreeg dinsdagmiddag een ruime meerderheid van de stemmen. Het kabinet heeft het AstraZenecavaccin gereserveerd voor 60-plussers, na meldingen over zeer zeldzame maar gevaarlijke bloedproblemen die als bijwerking kunnen optreden.

Maar een Kamermeerderheid stelt dat huisartsenpraktijken nu ‘25 tot 50 procent’ van de voorraad voor 60-plussers overhouden omdat ouderen zouden twijfelen en dus wegblijven: “Maak het dan mogelijk dat kwetsbare mensen onder de zestig jaar op advies van de huisarts gebruik kunnen maken van AstraZenecavaccin dat over is.”

Eerder sprak de Kamer al de wens uit dat mensen uiteindelijk zelf mogen kiezen welk vaccin ze nemen, als de ouderen geprikt zijn en er geen schaarste meer is. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) benadrukte vorige week in het coronadebat dat de Gezondheidsraad niet voor niets met het advies kwam om AstraZeneca alleen nog aan zestigplussers te geven: “Eerst geven we de vaccins aan mensen die ze het hardste nodig hebben, de 60-plussers.”

Zorgbonus

Het demissionaire kabinet hoeft geen extra geld uit te trekken voor de nieuwe bonus voor zorgpersoneel. De coalitiepartijen stemden tegen een SP-motie om de zorgbonus voor al het zorgpersoneel op 500 euro te houden. Maar het kabinet wil geen ongedekte cheque uitschrijven voor alle werknemers in de zorg en bouwt een plafond in van 720 miljoen euro. Werknemers ‘in de frontlinie’ zouden dan 500 euro netto krijgen. Als al het personeel een extraatje krijgt, zou de bonus omlaag gaan naar circa 220 euro.

Vorig jaar kwam er op aandringen van de Tweede Kamer al een bonus van 1000 euro. Het aantal aanvragen lag een stuk hoger dan het kabinet had verwacht. Daardoor werd het budget voor de bonus vorig jaar ruim overschreden. In totaal spendeert het kabinet in 2020 en 2021 drie miljard euro aan zorgbonussen.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Meer over