Kabinet ziet af van coronapas bij amateursport

Een coronatoegangsbewijs (CTB) wordt toch niet verplicht voor de amateursport in de buitenlucht. Het kabinet wilde dat vanaf zaterdag invoeren voor zowel sporters als publiek, maar na druk uit de Tweede Kamer ziet het daarvan af.

Niels Klaassen en Hans van Soest
Demissionair premier Mark Rutte tijdens het debat over het coronavirus. Beeld ANP /  ANP
Demissionair premier Mark Rutte tijdens het debat over het coronavirus.Beeld ANP / ANP

De experts van het Outbreak Management Team adviseerden het kabinet afgelopen week om het CTB in te voeren voor sportbeoefening ‘met name daar waar het binnensport betreft’. OMT-voorman Jaap van Dissel legde woensdag uit dat het volgens het OMT vooral belangrijk is het aantal contacten terug te brengen, maar zei ook dat ‘we uit het verleden weten dat bij buitensport de risico’s veel minder zijn dan bij binnensport’.

Van links tot rechts klonk kritiek op het voornemen, dat zou gelden voor iedereen vanaf 18 jaar. Dat zou betekenen dat ouders die hun kind willen zien sporten, een CTB moeten kunnen tonen. Oppositiepartijen zeer kritisch en ook regeringspartij D66 vroeg zich af hoe clubs dit moeten uitvoeren. “Het beleid moet wel te handhaven zijn,” zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte.

Rutte hield aan het begin van het debat nog aan het plan vast, maar ging uiteindelijk overstag. Hij benadrukte dat gebruik van de kleedkamer, een toilet, of de kantine, alleen zal kunnen met een QR-code.

De Kamer stond niet alleen in zijn kritiek op de voorgestelde maatregel. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, zei woensdag al dat het moeilijk zou zijn om te controleren. “Bij een theater is een coronatoegangsbewijs technisch goed te regelen”, hield Bruls het parlement voor. “Je hebt een ingang en daar zet je iemand neer. Bij binnenactiviteiten kun je het ook goed toepassen. Maar buiten wordt het lastiger. Niet elk sportpark is afgesloten. Bij een sportterrein lopen jong en oud door elkaar, dat is voor een vrijwilligersorganisatie lastig te controleren. Dat kunnen wij niet repareren door er boa’s of godbetert politie op af te sturen.”

Het kabinet verdedigde woensdagmiddag zijn plannen om het oplopende aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames te keren. Als het aan het kabinet ligt, geldt vanaf zaterdag weer een mondkapjesplicht in bijvoorbeeld winkels en bij de kapper en wordt het gebruik van een coronatoegangsbewijs op meer plaatsen verplicht.

Nu is de coronapas (waarbij een bezoeker moet aantonen dat hij gevaccineerd, genezen of negatief getest is) verplicht in stadions, de horeca, theaters en bioscopen. Vanaf zaterdag moet het bewijs ook overlegd worden door mensen die naar de sportschool willen, het museum, het zwembad, kermis, of een pretpark.

Steun

Het gros van de maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd, kon echter op voldoende steun rekenen in de Tweede Kamer. Volgens VVD-Kamerlid Aukje de Vries zorgt het coronatoegangsbewijs ervoor dat de samenleving weer zo normaal mogelijk door kan draaien, zonder dat een nieuwe lockdown nodig is. “Gevaccineerden mogen niet de dupe worden van maatregelen om te zorgen dat ongevaccineerden onze zorg niet overlopen.”

Volgens D66'er Paternotte is het coronatoegangsbewijs niet waterdicht. “Maar het maakt de kans dat iemand het virus overdraagt of het krijgt wel een stuk kleiner. We zien in landen zonder zo’n bewijs, zoals in Engeland, dat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen veel hoger is.”

Ingewikkelder ligt dat voor toekomstige maatregelen die het kabinet overweegt te treffen. Daar is nog geen Kamermeerderheid voor. Als het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft stijgen, denkt het kabinet erover om het coronatoegangsbewijs ook verplicht te stellen voor niet-essentiële winkels (zoals kleding- en boekwinkels) in gebieden met veel besmettingen. Ook wil het bedrijven de vrijheid geven om een coronatoegangspas te hanteren op de werkvloer.

Verzet ziekenhuizen

Het kabinet wil bedrijven niet verplichten een coronavaccinatiebewijs te hanteren, maar bedrijven wel de mogelijkheid daartoe geven. Meerdere ziekenhuizen zullen dat in elk geval niet doen. Peter Langenbach, bestuurder van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, wijst erop dat medewerkers al anderhalf jaar gewend zijn om op een hele veilige manier te werken zonder een coronapas. “Stel dat het bijvoorbeeld 20 procent van de medewerkers niet lukt om een groen vinkje te laten zien, moeten we die dan naar huis sturen? Want als 20 procent van de capaciteit van de ziekenhuizen in Nederland niet beschikbaar is, dan vergroten we het probleem alleen maar.”

“En stel dat een bezoeker die niet gevaccineerd is en niet zo’n QR-code heeft, een heel ziek kind heeft op de kinderafdeling. Dan mag je niet bij je kind? Hoe gaan we dat doen en hoe willen we dat uitleggen?,” vraagt Langenbach zich af. Het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede sluit zich aan bij het Rotterdamse ziekenhuis.

Meer over