PlusNieuws

Kabinet zet tijdelijke stop op bouw nieuwe datacentra

Het kabinet zet een tijdelijke stop op de bouw van nieuwe datacentra. In het regeerakkoord is afgesproken dat er strengere regels komen voor de bouw van loodsen vol computerservers. Tot die nieuwe regels er zijn, worden er geen nieuwe vergunningen afgegeven.

Hans van Soest
Luchtfoto van het datacenter van Microsoft in Middenmeer met op de achtergrond de windmolens in Wieringermeer.  Beeld ANP
Luchtfoto van het datacenter van Microsoft in Middenmeer met op de achtergrond de windmolens in Wieringermeer.Beeld ANP

Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) aan de Tweede Kamer. De bouw van datacentra is omstreden omdat ze volgens De Jonge ‘veel ruimte in beslag nemen en onevenredig veel duurzame energie verbruiken’. Het kabinet wil voorkomen dat door heel Nederland enorme datacenters worden gebouwd, schrijft De Jonge. ‘Dat vraagt om meer landelijke regie door aanscherping van de regels. Totdat de regels er zijn is besloten nieuwe bouwaanvragen aan te houden en niet in te willigen voor een duur van negen maanden.’

Het besluit staat los van de datacentra in Eemshaven en Middenmeer, waar Google en Microsoft veel servercapaciteit neerzetten. Daar zijn de vergunningen al voor verleend. Het moratorium geldt ook niet voor het plan van Facebook om een groot datacentrum in Zeewolde te bouwen voor de opslag van zaken als foto’s en video’s van zijn miljarden gebruikers. De hoeveelheid energie die daarvoor nodig is, komt overeen met het gebruik van als 460.000 huishoudens.

De gemeente Zeewolde wil het datacentrum graag, maar de grond waarop het moet komen is deels in handen van het rijk. Het kabinet wil die grond alleen verkopen als het centrum voldoet aan een aantal voorwaarden. Zo moeten dak en gevel voorzien worden van zonnepanelen en moet voor de koeling van de servers ‘zo veel mogelijk’ regenwater worden gebruikt in plaats van drinkwater. Het is nog onzeker of het ontwerp van het gebouw wel aan die eisen kan voldoen. Dit voorjaar moet daar meer duidelijk over worden.

Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.

Meer over