Kabinet wil regeling voor Aziatische koks opschorten wegens misbruik en uitbuiting

Het kabinet wil een regeling waarmee Aziatische restaurants eenvoudiger koks naar Nederland kunnen halen, voorlopig opschorten na signalen van misbruik en uitbuiting. Dat meldt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

De regeling is ingesteld omdat de Aziatische horecasector met een tekort aan specialistische koks kampt. Restaurants kregen daarom de mogelijkheid om makkelijker personeel van buiten de Europese Unie tewerk te stellen.

Artikelen in Trouw en de Groene Amsterdammer brachten eerder dit jaar misstanden aan het licht. Koks zouden worden uitgebuit of veel geld hebben betaald om naar Nederland te komen terwijl er helemaal geen werk voor ze was. Zeker 500 Aziatische migranten kregen van de immigratiedienst IND een visum om hier in de horeca te werken. Ook van Nederlandse vertegenwoordigingen in China zijn signalen ontvangen van oneigenlijk gebruik of misbruik van de regeling.

Deze signalen zijn ‘ernstig’ en kunnen duiden op mensensmokkel en mensenhandel, aldus Koolmees. Daarom wil het kabinet voorlopig geen koks meer via deze regeling naar Nederland laten komen. Aanvragen voor verlenging van tewerkstellingsvergunningen van koks die hier al zijn, worden nog wel in behandeling genomen.

Paspoort en bankpas afgepakt

In Amsterdam speelt het probleem van misbruik al langer. Zo was er bij Indiaas Restaurant Saravana Bhavan aan de Stadhouderskade sprake van arbeidsuitbuiting, waardoor het restaurant in 2019 enige tijd dichtging. Chefs van het restaurant moesten ruim 75 uur per week werken en hun paspoorten en bankpassen werden afgenomen. De gemeente ving vijf van de zes slachtoffers daarna op. Ze kregen een advocaat toegewezen, ontvingen leefgeld en zijn uiteindelijk met hulp van International Organization for Migration (IOM) teruggekeerd naar India.

De demissionaire minister vraagt de Tweede Kamer binnen vier weken op zijn voorstel te reageren. In de tussentijd gaat hij kijken welke maatregelen nodig zijn om de misstanden aan te pakken en of de regeling in aangescherpte vorm terug kan komen. Hij doet dat in overleg met de branche.

Meer over