Update

Kabinet wil ‘korte klap’: horeca om 19.00 uur dicht, maximaal 4 gasten thuis

Vanaf zaterdagavond moeten niet-essentiële winkels en horeca drie weken lang dicht om 19.00 uur, en mogen mensen thuis nog maximaal 4 gasten ontvangen. Later volgt waarschijnlijk een 2G-beleid, waarbij ongevaccineerden niet welkom zijn.

Tobias den Hartog en Niels Klaassen
Demissionair premier Mark Rutte bij het Catshuis. Beeld ANP
Demissionair premier Mark Rutte bij het Catshuis.Beeld ANP

Ingewijden bevestigen de nieuwe restricties, die vooral moeten voorkomen dat grote groepen samenkomen en het virus verder aanjagen. De maatregelen gaan zaterdagavond vanaf 19.00 uur in. “Maar er loopt nog een discussie,” zegt een bron. Die discussie zou ook gaan over de maatregel 2G, die ongevaccineerde personen buitensluit.

Het demissionaire kabinet heeft veel tijd nodig om het eens te worden. In het Catshuis spraken betrokken bewindspersonen donderdag urenlang met onder meer OMT-voorzitter Jaap van Dissel. Vandaag valt het besluit, vanavond is er weer een coronapersconferentie.

Evenementen

Het OMT adviseert de komende weken evenementen te schrappen en horeca en cultuur aan banden te leggen, maar een passend en rechtvaardig maatregelenpakket blijkt niet eenvoudig op te stellen. Een bioscoop sluiten terwijl een café openblijft, rijmt niet, erkende een bron: “Je wilt het liefst één lijn trekken, daar gaan gesprekken over. Alle opties liggen op tafel, behalve de schoolsluiting.” Een dringender thuiswerkregime volgt er zeker: werk zoveel mogelijk thuis, wordt weer het credo.

Het 2G-protocol kan ook ingevoerd worden, dan zijn ongevaccineerden niet meer welkom op bepaalde plekken. Dat kost wel weken om in te voeren. Tot die tijd is dus andere actie nodig. Volgens een ingewijde uit het OMT zijn verstrekkender maatregelen, zoals een avondklok, ‘nu niet aan de orde’.

De keuzes die het OMT aan de politiek voorlegt zijn stuk voor stuk heikel. De experts zien het liefst een korte, milde lockdown om de najaarsgolf plat te slaan.

Extra maatregelen

Het kabinet zat al weken te broeden op extra restricties om de nieuwe coronagolf te temmen. Dagelijks komen er gemiddeld meer dan 12.000 infecties bij, donderdag zelfs 16.000, een record. Er liggen nu 1699 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan 330 op de ic. In Limburg vrezen artsen een ‘zorginfarct’ en ‘lokaal code zwart’.

De nu geopperde 2G-benadering is politiek omstreden. Volgens dat protocol zijn alleen gevaccineerde of genezen personen nog welkom in bijvoorbeeld de horeca. In diverse Duitse deelstaten en Oostenrijk geldt deze maatregel al. Het OMT noemde de 2G-optie al langer, maar in het parlement lijkt er weinig draagvlak voor het buitensluiten van ongevaccineerden. “Als de Tweede Kamer niet had geblokkeerd, zou het wellicht al eerder afgekondigd zijn,” meldt een kabinetsbron.

Coronapas

Vorige week gingen ruim een maand na de grote versoepelingen weer de eerste restricties in. Thuiswerken moet voor de helft van de tijd, mondkapjes zijn op veel plekken weer verplicht, behalve daar waar gewerkt wordt met de coronapas. Die geldt als toegangsbewijs in de horeca, cultuurinstellingen, in zwembaden en sportscholen.

Na een wetswijziging wordt de QR-code ook ingevoerd voor pretparken en dierentuinen. De uitbreiding van de coronapas naar de werkvloer, voor niet-essentiële winkels en in de zorg wordt wel voorbereid, melden bronnen.

Demissionair Minister Kajsa Ollongren na afloop van het Catshuisberaad over de coronamaatregelen. Beeld ANP
Demissionair Minister Kajsa Ollongren na afloop van het Catshuisberaad over de coronamaatregelen.Beeld ANP
Meer over