Nieuws

Kabinet wil dit jaar totaalverbod op vuurwerk

Het kabinet wil dat er tijdens de aankomende jaarwisseling een totaalverbod gaat gelden op het verkopen en afsteken van vuurwerk. Er zal een compensatieregeling komen voor de sector.

Edwin van der Aa en Tobias den Hartog
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat melden Haagse ingewijden na berichtgeving van de NOS. Er wordt nog gepraat over de hoogte van de tegemoetkoming en wat er exact onder het verbod komt te vallen. Zo is nog niet duidelijk of ook het lichtste vuurwerk, ook wel kindervuurwerk of fop-en-schertsvuurwerk genoemd, ook in de ban gaat. Hieronder vallen sterretjes, knalerwten en Bengaalse lucifers. Eind deze week hakt het kabinet hierover definitief een knoop door, verwacht een bron.

GroenLinks en de Partij voor de Dieren riepen de politiek vorige week op om in verband met de coronacrisis met een tijdelijk verbod te komen. Dat moet de druk verlichten op ziekenhuizen en zorg- en hulpverleners. Ook de Veiligheidsregio’s en de politie zijn voor een totaalverbod dit jaar.

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema liet vorige week weten ‘groot voorstander’ te zijn van een totaalverbod. “Handhaving van het afsteekverbod kon vorige keer niet vanwege het ontbreken van een verkoopverbod: er waren grote juridische risico’s en een groot probleem in de handhaving omdat het overal vrij te verkrijgen was. Een verkoopverbod lost beide problemen op.”

Reactie vakbonden politie en boa’s

Politievakbond ACP en Vakbond BOA ACP zijn het eens met een eventueel vuurwerkverbod. “We zijn hier positief over en blij dat het zo snel duidelijk is,” zegt Gerrit van de Kamp van de politievakbond.

In eerste instantie was het plan alleen vuurpijlen, knalvuurwerk en vuurwerk in de zwaardere categorie F3 te verbieden. “Handhaving is heel moeilijk als je andere regels voor verschillende categorieën hebt. Nu is het heel duidelijk: het is gewoon niet toegestaan.”

Hoewel boa’s niet betrokken zijn bij de handhaving op vuurwerkregels, is ook de BOA ACP blij met het verbod. “Als het gaat om de veiligheid van boa’s, is het een mooie bijkomstigheid,” zegt woordvoerder Richard Gerrits.

Meer over