Kabinet weegt ook maatschappelijke schade lockdown mee, SCP geeft advies

Het kabinet weegt bij het besluit of en hoe de coronamaatregelen worden versoepeld de maatschappelijke schade ook mee. Het gaat dan bijvoorbeeld over gezondheidsschade die ontstaat door armoede, minder beweging en sporten, eenzaamheid en huiselijk geweld.

Hanneke Keultjes
Tijdens het Catshuisberaad over de coronacrisis gingen RIVM-baas Jaap van Dissel (links), minister Martin van Rijn voor Medische Zorg en premier Mark Rutte zondag ook even de tuin in.  Beeld ANP/Phil Nijhuis
Tijdens het Catshuisberaad over de coronacrisis gingen RIVM-baas Jaap van Dissel (links), minister Martin van Rijn voor Medische Zorg en premier Mark Rutte zondag ook even de tuin in.Beeld ANP/Phil Nijhuis

Daarvoor was tijdens het zondagse Catshuisberaad dit keer voor het eerst ook directeur Kim Putters van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) aanwezig, melden bronnen rond het kabinet. Hij vroeg aandacht voor ‘de sociaal-economische consequenties’ van de lockdown en hoe het kabinet met deze nadelige effecten om kan gaan.

De focus van het kabinet lag tot nu toe op het indammen van het virus, hoe de ziekenhuizen de toestroom van patiënten aankonden, of de intensive cares voldoende capaciteit hadden en op de economische schade van het virus. Nu de cijfers langzaam een dalende trend laten zien in het aantal sterfgevallen, ziekenhuis- en ic-opnames, is er ‘ruimte’ om aandacht te hebben voor de gevolgen van de lockdown op samenleving.

Maatregelenpakket

Het kabinet beslist dinsdag of de huidige maatregelen op 28 april versoepeld kunnen worden. Premier Mark Rutte temperde afgelopen week de verwachtingen al: hij zei ‘niet optimistisch’ te zijn over ‘wat er kan na 28 april’. Als het maatregelenpakket al kan worden versoepeld, zal het mondjesmaat zijn. Mogelijk gaan de kinderdagverblijven en basisscholen na de meivakantie weer open.

Tijdens het Catshuisberaad zijn zondag wel scenario’s besproken, maar nog geen knopen doorgehakt. Daarvoor wacht het kabinet op het nieuwste advies van de experts van het Outbreak Management Team, dat ook zondag samenkomt.

Op het Catshuis, de ambtswoning van de premier, komen elke zondag de meest betrokken ministers, RIVM-baas Jaap van Dissel en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg samen om de coronacrisis te bespreken.

Premier Mark Rutte eet een appeltje terwijl hij te fiets aankomt op het Catshuis voor het wekelijkse coronaoverleg. Beeld EPA/Phil Nijhuis
Premier Mark Rutte eet een appeltje terwijl hij te fiets aankomt op het Catshuis voor het wekelijkse coronaoverleg.Beeld EPA/Phil Nijhuis
Meer over