Nieuws

Kabinet versoepelt met zegen van OMT: ook korter in isolatie na besmetting

De geplande versoepelingen kunnen doorgaan nu Nederland de omikronpiek voorbij is. Ook hoeven mensen vanaf vrijdag na een besmetting niet meer standaard zeven dagen in isolatie.

Het Parool
Ernst Kuipers na afloop van een overleg over de coronamaatregelen. Naar verwachting kondigt het kabinet verdere versoepelingen aan.  Beeld ANP
Ernst Kuipers na afloop van een overleg over de coronamaatregelen. Naar verwachting kondigt het kabinet verdere versoepelingen aan.Beeld ANP

Wie 24 uur klachtenvrij is, kan na vijf dagen weer op pad. Op 25 februari moeten dan vrijwel alle coronaregels overboord, al adviseert het OMT nog even vast te houden aan de 3G-coronapas.

Dat blijkt uit het OMT-advies dat het kabinet zojuist met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Vrijdag gaat het land voor een flink deel verder van het slot (zie kader), een week later moet het ‘oude normaal’ – zonder mondkapjes, 1,5 metermaatregel en coronapas – helemaal terugkeren. Morgen beslist het kabinet daarover definitief en geeft coronaminister Ernst Kuipers een persconferentie.

“Op de IC, dat is heel gunstig, zitten we op het laagste niveau sinds oktober vorig jaar,” zei Kuipers maandag al na afloop van corona-overleg met onder anderen premier Mark Rutte en minister van Justitie Dilan Yeşilgöz. “Het aantal infecties is hoog, maar er lijkt stabilisatie, het aantal patiënten is gelukkig naar verhouding erg laag.”

Vorige week zei Kuipers al dat de seinen voor versoepelingen op groen staan, omdat veel mensen gevaccineerd en/of besmet zijn geraakt en de omikronvariant milder is. “Dat vertaalt zich in een beperkte stijging van ziekenhuisopnames. Ook maakt de omikronvariant minder ziek.”

Met het voornemen voor de versoepelingen liep het kabinet voor de muziek van het OMT uit, voor het eerst gedurende deze corona-aanpak.

Toch kan de voet nog niet helemaal van de rem volgens de experts in het adviesteam. Zo blijft de 3G-coronapas nog even nodig, vinden de virologen, net als een vaste zitplaats op grote locaties. Een ingewijde noemt het schrappen van het coronatoegangsbewijs ‘een dilemma’ waar het kabinet dinsdag een knoop over moet doorhakken. “De intentie om ervan af te stappen is er, maar de experts hebben er wat vraagtekens bij.”

Het OMT houdt liever nog aan vast aan de 3G-coronapas, de politiek wil er zo snel mogelijk van af. Ook omdat de coronapas samenhangt met de 1,5 metermaatregel, die geschrapt moet worden per 25 februari.
Wel erkent het RIVM dat er ‘weinig draagvlak is’ voor het coronatoegangsbewijs. “In de praktijk levert de inzet van de coronapas veel conflicten op.”

De versoepel-agenda van het kabinet
-Horeca en cultuur kunnen vanaf komende vrijdag open tot 01.00 uur
-1,5 meterplicht, mondkapplicht en vaste zitplek worden geschrapt op locaties tot 500 bezoekers
-Op plekken met meer dan 500 gasten, zoals voetbalstadions, blijft een vaste zitplaats nog wel verplicht
-Het thuiswerkadvies vervalt, al stelt het OMT voor dit ‘gefaseerd’ te doen
-Besmette personen hoeven vanaf vrijdag nog maar 5 in plaats van 7 dagen in isolatie. Ze mogen eruit als ze minstens 24 uur klachtenvrij zijn
-De 3G-coronapas (gevaccineerd, getest of genezen) blijft tot 25 februari verplicht
-Het nachtleven, festivals en evenementen kunnen vanaf 25 februari open met 1G: iedereen moet dus een recent testbewijs kunnen tonen
-Diezelfde dag kan wel de 1,5 meter afstandsregel verdwijnen, net als de sluitingstijden en de mondkapplicht. Dan zou dus ook de coronapas overboord kunnen

Betrokkenen houden nog rekening met een opleving van het coronavirus komend najaar, met een eventuele komst van een andere variant. Maar de politiek streeft ernaar zo weinig mogelijk maatregelen in stand te houden, ook het Outbreak Management Team (OMT) zou in de waakvlamstand moeten.

De onderzoekers van de RIVM Gedragsunit blijken overigens nog niet happig om de 1,5 meter helemaal vaarwel te zeggen, zoals de politiek per 25 februari van plan is. De afstandsregel heeft ‘hoog draagvlak’, blijkt uit een enquête (rond 82 procent) en ‘tenzij er een heel duidelijk nieuw perspectief wordt geschetst’ met andere maatregelen kan ‘het schrappen van de 1,5 meter als signaal worden gezien dat de pandemie voorbij is’, aldus de experts.
Dat zou weer een ‘negatieve impact op naleving van maatregelen’ kunnen hebben, wordt gewaarschuwd.

Meer over