Kabinet verbiedt designerdrug 3-MMC

Het kabinet zet de designerdrug 3-MMC op de lijst van verboden softdrugs. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) en minister Ferd Grapperhaus (Justitie) willen daarmee ervoor zorgen dat het middel minder makkelijk verkrijgbaar wordt en daarnaast ‘een signaal afgeven over de gezondheidsrisico’s’.

Het Parool
Demissionair Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (ChristenUnie) in de Tweede Kamer tijdens het wekelijks vragenuur. Beeld ANP
Demissionair Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (ChristenUnie) in de Tweede Kamer tijdens het wekelijks vragenuur.Beeld ANP

Het kabinet neemt daarmee een advies over van het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM). “3-MMC wordt steeds populairder, met name onder jongeren”, zegt Blokhuis. “Vanuit verschillende delen van het land ontvangen we zorgwekkende signalen over dit middel. Ik ben blij dat het CAM op zo’n korte termijn tot een beoordeling is gekomen, zodat we nu tot actie kunnen overgaan.”

3-MMC wordt meestal verkocht als kristalachtig wit poeder en kan worden geslikt, gesnoven of gespoten. Het spul is sinds 2012 op de markt. De werking is min of meer te vergelijken met die van verboden harddrugs als cocaïne en xtc. Bekende gezondheidsrisico’s zijn hartritmestoornissen, een verhoogde bloeddruk of lichaamstemperatuur en agitatie.

Door de legale status heeft 3-MMC volgens Blokhuis een onschuldig imago. “Daar moeten we zo snel mogelijk vanaf. Het is gevaarlijk spul, waar we onze jongeren voor moeten waarschuwen en tegen moeten beschermen.” Het kabinet legt het verbod binnenkort voor aan het parlement en wil het dit najaar laten ingaan.

Beperkt nut

Een woordvoerder van Blokhuis laat donderdagmiddag weten dat een verbod op 3-MMC slechts beperkt nut heeft. Met enkele aanpassingen aan de chemische samenstelling ervan kunnen producenten snel een legaal alternatief maken. Met een verbod op enkel 3-MMC ‘blijven we achter de feiten aanlopen’, zegt de woordvoerder.

Een verbod op 3-MMC gaat het ‘kat-en-muisspel’ tussen producenten en de overheid niet beëindigen, zegt ook Laura Smit-Rigter van het Trimbos-instituut. Daarnaast zijn online veel andere designerdrugs legaal verkrijgbaar, onder de noemer ‘research chemicals’. Volgens Blokhuis’ woordvoerder komen er vanuit de samenleving echter ‘veel zorgwekkende signalen’ over 3-MMC-gebruik die het kabinet niet mag negeren.

Meer over