Nieuws

Kabinet trekt half miljard uit voor elektrische vrachtwagens

Het kabinet trekt 500 miljoen euro uit om de stikstofuitstoot bij bouwwerkzaamheden naar 0 te krijgen. Bouwers krijgen forse subsidie voor het kopen van elektrische vrachtwagens en machines of het ombouwen ervan. Zo wil het kabinet voorkomen dat de woningbouw stil komt te liggen.

Peter Winterman
Albert Heijn gaat rijden met volledig elektrische vrachtwagens.  Beeld Rink Hof
Albert Heijn gaat rijden met volledig elektrische vrachtwagens.Beeld Rink Hof

Dat maakt minister Carola Schouten dinsdag bekend, melden Haagse bronnen. Zij presenteert haar nieuwe stikstofwet, waarmee het kabinet de stikstofcrisis te lijf wil gaan. Met de wet wil Schouten regelen dat de stikstofuitstoot de komende tien jaar met 26 procent omlaaggaat.

Veel bouwplannen lopen spaak, doordat de rechter vorig jaar bepaalde dat Nederland geen extra stikstof mag uitstoten. Bij het bouwen van huizen komt stikstof vrij, onder meer door de inzet van zware grondverzetmachines en bouwkranen. Om die reden mag de overheid niet zomaar een bouwvergunning verlenen.

Het kabinet komt nu met een subsidieprogramma voor elektrische voertuigen en bouwmachines, waarvoor tussen 2021 en 2023 300 miljoen euro beschikbaar komt. In de periode 2024 tot 2030 volgt nog 200 miljoen euro.

“Vooral voor de Randstad biedt dit lucht,” zegt een Haagse bron. Zo is het in de regio Den Haag lastig stikstofruimte voor de bouw vrij te maken: in de omgeving is weinig landbouw en industrie. Wanneer bedrijven en boeren daar hun stikstofuitstoot minderen, levert dat te weinig op om bouwprojecten door te laten gaan.

Het geld voor emissievrije voertuigen en machines komt op de 5 miljard euro die het kabinet eerder uittrok voor de stikstofaanpak. Daarvan gaat 3 miljard naar natuurherstel en 2 miljard naar regelingen om boeren uit te kopen en boerenbedrijven te verduurzamen.

Linkse partijen vinden de stikstofmaatregelen niet ver genoeg gaan. Daardoor is het niet zeker dat de stikstofwet op een meerderheid in de Eerste Kamer kan rekenen, waar de coalitiepartijen in de minderheid zijn. Als Schoutens wet het niet haalt, zou dat een nederlaag zijn voor het kabinet. De minister probeert al meer dan een jaar uit de stikstofimpasse te komen.

Meer over