Kabinet trekt 360 miljoen uit voor goede ventilatie op scholen

Op zeker 777 basis- en middelbare scholen is de ventilatie niet in orde. Soms is dat op te lossen door tussen de lessen door het lokaal te luchten, maar in andere gevallen moet het ventilatiesysteem worden aangepast of vervangen. Het kabinet trekt daarvoor 360 miljoen euro uit.

Hanneke Keultjes
Doekle Terpstra van het Landelijk Coördinatieteam Ventilatie op Scholen (LCVS) overhandigt minister Arie Slob  een rapport. Beeld ANP/Koen van Weel
Doekle Terpstra van het Landelijk Coördinatieteam Ventilatie op Scholen (LCVS) overhandigt minister Arie Slob een rapport.Beeld ANP/Koen van Weel

Onderwijsminister Arie Slob liet de afgelopen maand een coördinatieteam onderzoek doen naar de ventilatie in alle 9331 schoolgebouwen in Nederland, omdat goede ventilatie er mogelijk voor zorgt dat het coronavirus minder snel verspreidt.

Op 2678 scholen bleek er op het moment van de steekproef, in september, genoeg schone lucht te zijn. Maar bijna de helft heeft meer tijd nodig om onderzoek te laten doen naar de luchtkwaliteit of reageerde niet op het verzoek van het coördinatieteam. Slob toonde zich begripvol: “Er komt nu ook veel op scholen af.” Hij verwacht dat het percentage scholen dat niet aan de ventilatie-eisen voldoet de komende periode omhoog gaat als meer scholen zich melden.

Oude panden, slechte ventilatie

Van de scholen die wél gegevens aanleverden, blijkt dat de ventilatie in nieuwe schoolgebouwen beter op orde is dan in oude panden. Volgens Doekle Terpstra, de voorzitter van het coördinatieteam, komt dat omdat er aan nieuwbouw meer eisen worden gesteld dan aan bestaande bouw. In sommige oude schoolgebouwen is geen mechanisch ventilatiesysteem en kunnen alleen de ramen open. Scholen adviseerden leerlingen al om een extra trui mee te nemen tegen de kou.

“Kinderen hoeven deze winter echt niet met jas, sjaal, handschoenen, muts en trui in de klas te zitten. Dat is op basis van onze nieuwe handreiking echt onzin,” stelt Terpstra. In zijn nieuwe adviezen aan scholen staat bijvoorbeeld dat er – afhankelijk van het type ventilatie op een school – tussen de lessen door vaker gelucht moet worden en dat er ook twee uur vóór en na schooltijd geventileerd moet worden. “Daarmee kun je een frisse omgeving borgen en hoeven geen Siberische omstandigheden te ontstaan.”

Lichtje op rood

Toch moeten scholen die in het lokaal helemaal niet kunnen ventileren hun ramen en deuren openhouden, staat in het rapport te lezen. Terpstra adviseert ook een ‘CO2-kastje’ in alle lokalen, dat waarschuwt als de luchtkwaliteit achteruit gaat. “Gaat het lichtje op rood, zet dan een raam open.”

Het bedrag dat het kabinet nu beschikbaar stelt om de ventilatie binnen uiterlijk drie jaar op orde te brengen, moet door gemeenten en scholen zelf worden aangevuld. Zij moeten 70 procent van de kosten voor hun rekening nemen. De koepel van middelbare scholen, de VO raad, voorziet daarbij problemen. “Sommige scholen zitten krap bij kas,” zegt voorzitter Paul Rosenmöller. “En in het verleden ging geld vaker naar onderwijs dan naar de ‘stenen’.”

Eerste stapje

Volgens de koepel van basisscholen, de PO-raad, is er de komende dertig jaar 21 miljard euro nodig voor schoolgebouwen, waarvan 14 miljard voor het binnenklimaat. “Ik ben blij met dit eerste stapje, maar er is meer nodig,” zegt vicevoorzitter Anko van Hoepen. Hij hoopt dat de coronacrisis zorgt voor meer urgentie. “De afgelopen jaren is er te weinig geïnvesteerd in huisvesting. Dan is dit misschien een blessing in disguise.”

Ook minister Slob stelde ‘het momentum te willen benutten’ om werk te maken van een beter binnenklimaat in scholen. Hij hoopt daarvoor ook geld dat bestemd is voor verduurzaming te kunnen gebruiken en het ‘groeifonds’ dat ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Eric Wiebes (Economische Zaken) vorige maand lanceerden.

Programma Gezonde Schoolgebouwen Amsterdam

In Amsterdam voldoet de ventilatie op veruit de meeste basis- en middelbare scholen aan de eisen, namelijk 82 procent van de scholen in het voortgezet onderwijs en 90 procent van de basisscholen. Slob zei eind augustus in een interview al dat de scholen het hier ‘prima op orde hebben’.

Dat heeft te maken met het Programma Gezonde Schoolgebouwen Amsterdam, waarbij de gemeente, die verantwoordelijk is voor de gebouwen, sinds 2015 40 miljoen euro investeerde in de ventilatie van het binnenklimaat.

Een paar scholen doen nog niet mee met dit programma, bijvoorbeeld omdat ze op het punt staan te verhuizen naar een ander gebouw. Maar volgens een woordvoerder van de gemeente hebben ook die scholen de intentie om mee te doen. “We zijn met alle gebouwen bezig.” Dat wil overigens niet zeggen dat de leerlingen van die scholen straks met dikke winterjassen in de klas zitten, omdat alle ramen open moeten. Wel wordt daar gelucht tussen de lessen door.

Of Amsterdam toch gebruik zal maken van het door het kabinet vrijgemaakte bedrag, gaat de gemeente onderzoeken, ‘maar ons eigen programma loopt gewoon door’.

Meer over