Nieuws

Kabinet schrapt laatste coronaplichten: mondmasker in ov, toegangstest en inreistest hoeven niet meer

Nederland gaat vanaf 23 maart vrijwel volledig terug naar het oude normaal. Testen voor toegang (1G) gaat overboord, een mondkapje in het ov is niet langer verplicht. Thuiswerken hoeft niet meer vanwege de coronapandemie. De basisregels rond testen, isolatie en quarantaine blijven wel.

Niels Klaassen
Amsterdamse trambestuurder houdt in de gaten of iedereen zijn mondkapje goed draagt. Beeld Nosh Neneh
Amsterdamse trambestuurder houdt in de gaten of iedereen zijn mondkapje goed draagt.Beeld Nosh Neneh

“Het is mogelijk en verstandig om verder te versoepelen, ondanks de hoge aantallen besmettingen,” meldde minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid (D66) dinsdag na kabinetsberaad over de laatste coronaregels. “Dit virus gaat niet meer weg, maar we zitten in een veel gunstiger situatie. Veel mensen zijn gevaccineerd, hebben een boostprik gehad. Maar nooit meer ingrijpen kan ik niet beloven, er kan een situatie komen van afnemende immuniteit of een nieuwe variant. Dat weten we nu niet.”

Het OMT stelde nog voor om mondkapjes in het ov en thuiswerken te handhaven, maar het kabinet schrapt ook die plichten, ook omdat ze te weinig effect hebben op de verspreiding van het virus.

Meer ziekenhuisopnames

Herhaalprikken en naleving van basisregels moeten voorkomen dat er later onverhoopt weer lockdownachtige maatregelen volgen. “We willen scholen openhouden, cultuur, horeca. Daar moeten we voor gaan.”

Het aantal ziekenhuisopnames neemt momenteel wel toe, gemiddeld komen er dagelijks 220 patiënten met het virus bij. “Maar de ziekenhuizen kunnen het goed aan. Ook het aantal besmettingen liep de afgelopen periode wat op, dat hadden we verwacht. Dat komt door de versoepelingen en daaropvolgend carnaval en de voorjaarsvakantie.”

Drukke plekken

Per 23 maart zijn veel van de laatst overgebleven coronarestricties dus verleden tijd. De 3G-coronapas verviel al eerder, het toegangstesten voor concerten of nachthoreca (het zogenoemde 1G) verdwijnt ook. Het mondkapje zal in trein of bus niet meer verplicht zijn, al herhaalt Kuipers dat het geen kwaad kan een mondneusmasker te dragen op drukke plekken. “Het is geen plicht, maar het is wel verstandig om het te doen. Het is geen griepje.”

De adviseurs van het Outbreak Management Team (OMT) gaven gisteren al groen licht voor het opheffen van restricties, al waarschuwen de experts wel dat het aantal infecties nog altijd hoog is. Gemiddeld raakten de afgelopen tijd ruim 60.000 mensen per dag besmet met de omikronvariant en kwamen er dus dik 200 coronapatiënten per dag bij in het ziekenhuis. ‘De infectiedruk door corona is hoog’, schrijft het OMT. ‘Niet duidelijk is of er al een piek bereikt is.’

Isolatieregels

In overleg met RIVM en GGD bekijkt het kabinet nog of de kostbare en tijdrovende PCR-coronatestroute via de GGD moet blijven in deze fase. Kuipers: “De vraag is of je kunt volstaan met een zelftest, en die niet meer altijd hoeft te bevestigen via de GGD.”

Na deze laatste horde kan het kabinet zich richten op de langetermijnaanpak van het virus. Virologen verwachten de komende ‘maanden tot jaren regelmatig perioden met een hoog aantal besmettingen’, aldus het OMT. Ventilatienormen, thuiswerkprotocollen en andere virusremmende basismaatregelen moeten verder worden uitgewerkt en voorbereid.

Overigens zijn er op kortere termijn ook wat alarmsignalen: in het Verenigd Koninkrijk stijgen de aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames weer, mogelijk aangejaagd door een nieuwe subvariant en/of afnemende immuniteit.

Vanaf 23 maart is het ‘oude normaal’ bijna helemaal terug

- Het toegangstesten (1G) voor grote evenementen verdwijnt

- De verplichte negatieve test voor reizen naar Nederland verdwijnt ook

- De plicht om een mondkapje in openbaar vervoer te dragen, wordt geschrapt

- Vanwege internationale afspraken blijft een mondneusmasker wel verplicht in vliegtuigen en op de luchthaven na de veiligheidscontrole

- Het thuiswerkadvies vervalt per direct, thuiswerken kan in overleg tussen werkgevers en werknemers

- Basisregels rond thuisblijven, testen bij klachten, isolatie en quarantaine blijven van kracht

- Het kabinet raadt aan om de CoronaCheck-app op de telefoon te houden als je reist: diverse landen eisen nog altijd een QR-code voor bijvoorbeeld horeca of cultuur

Meer over