Nieuws

Kabinet over koopkrachtdreun: dit jaar alleen compensatie voor laagste inkomens

Het kabinet wil dit jaar alleen mensen met een laag inkomen compenseren voor de hoge energierekening en de inflatie. Het kabinet wil ‘op echt hele korte termijn’ met een oplossing komen.

Tobias den Hartog
 Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, zegt ‘volgend jaar’ te kijken naar de hogere en middeninkomens. Beeld ANP
Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, zegt ‘volgend jaar’ te kijken naar de hogere en middeninkomens.Beeld ANP

Dat heeft Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, gezegd in reactie op de koopkrachtdreun die het CPB voorspelt. Welke oplossingen het kabinet ziet, is nog onduidelijk. ‘In de loop van volgende week’ wil het kabinet meer duidelijkheid geven. De middeninkomens hoeven dit jaar dus nog niet veel te verwachten.

De stijgende energieprijzen en de Russische inval in Oekraïne zorgen er dit jaar voor dat de doorsnee koopkracht van Nederlanders met 2,7 procent daalt, denkt het CPB. Dat zou de grootste koopkrachtdaling zijn in 40 jaar.

Van Gennip zegt dat voor dit jaar alleen de laagste inkomens compensatie kunnen verwachten. Andere inkomensgroepen kunnen pas volgend jaar een tegemoetkoming tegemoet zien. “We kunnen niet iedereen helpen. We hebben met z’n allen gewoon minder te besteden. We willen voor dit jaar nog effecten dempen voor lage inkomens. Voor alle andere groepen kijken we naar volgend jaar,” aldus de bewindspersoon.

De minister ziet de ‘brede impact’, maar kijkt vooral naar laagste inkomens. “Die wonen in slecht geïsoleerde huizen.”

Tweede Kamer

Vanuit de Tweede Kamer klinkt de luide roep op snel ingrijpen. Regeringspartijen VVD en ChristenUnie opperen om tijdelijk de brandstofaccijnzen te verlagen. Dat zou een niet al te gerichte maatregel zijn, omdat ook rijkere Nederlanders hiervan profiteren. Het CPB voorspelt juist dat de klap valt in de lagere inkomensgroep. Verlaging van energieprijzen ligt dan meer voor de hand, of nog specifiekere compensatie.

Van Gennip zegt dat er ‘geen taboes’ zijn als het gaat om mogelijke oplossingen. “Maar we worden met z’n allen geraakt. Wat we voor de een compenseren, gaat er bij een ander af.” Vorig jaar compenseerde het kabinet de energienota al voor ruim 3 miljard euro. Volgens Van Gennip gaat het ‘zeker om die orde van grootte’.

Ze liet in het midden of het kabinet gaat snijden in investeringen (bijvoorbeeld op klimaat of stikstof), of dat het de staatsschuld verder op wil laten lopen.