Kabinet broedt op deze ingrepen: coronapas op meer plekken, thuiswerken en afstand houden

Vaker een coronapas laten zien en een dringend thuiswerk- en afstandsadvies. Deze maatregelen liggen bovenop de stapel bij het kabinet, dat dinsdag knopen doorhakt.

Tobias den Hartog en Niels Klaassen
Demissionair Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) bij aankomst bij het Catshuisberaad over de coronamaatregelen in aanloop naar de persconferentie.  Beeld ANP
Demissionair Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) bij aankomst bij het Catshuisberaad over de coronamaatregelen in aanloop naar de persconferentie.Beeld ANP

Dat melden Haagse bronnen na de Catshuissessie van gisteren. “We hebben dit weekend huiswerk, diverse maatregelen worden eerst verder onderzocht,” zegt een ingewijde. Met oplopende infectie- en ziekenhuiscijfers zoekt het kabinet instrumenten die snel resultaat opleveren zonder tijdrovend juridisch regelwerk.

De coronapas met QR-code kan relatief eenvoudig breder verplicht worden in culturele instellingen, doorstroomlocaties, sportscholen en zwembaden. De coronapas voor personeel bij bedrijven verplicht stellen kost meer tijd, omdat de wet daarvoor moet worden aangepast.

Een speciale aanpak in lokale brandhaarden, grote steden en de bijbelgordel, wordt bekeken. Voor zoiets is steun van burgemeesters nodig. Eerder verzetten die zich juist tegen lokale maatregelen.

Het kabinet wil daarom maandag, bij het burgemeestersberaad, de bal bij gemeenten leggen. Daarbij wordt vooral gedacht aan de steden Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. “Er zijn wel klachten dat in Den Haag en Amsterdam de handhaving te wensen over laat. Daar is dus nog wel winst te halen, wellicht zelfs met verscherpte maatregelen, maar dan moeten zij dat echt zelf instigeren,” aldus een ingewijde.

Uit beeld

Harde lockdownregels als de avondklok, schoolsluiting en dichte winkels zijn voorlopig uit beeld, bevestigen bronnen. Waarschijnlijk wordt mensen dinsdag bij de persconferentie weer gevraagd afstand te houden, massa’s te mijden en zoveel mogelijk thuis te werken. Zulke regels wettelijk verankeren, kost weken. Een dringend beroep op de inwoners zou vast kunnen werken, schetsen bronnen.

Afstand houden heeft zin, benadrukt een OMT-lid: “Dat hebben we altijd gezegd.” Formele herinvoering van die regel ligt gevoelig op het Binnenhof; pas een maand geleden werd de 1,5 metersamenleving enthousiast geschrapt.

Over herinvoering van de mondkapplicht wordt nog vergaderd.

Speciale regels voor ongevaccineerden, zoals een horecaverbod, komen er vooralsnog niet. De uitbreiding van het QR-systeem zal wel werken als extra hobbel. Niet-gevaccineerde personen moeten dan vaker testen.

Experts en politici vinden scherpere maatregelen tegen ongevaccineerden niet wenselijk en onpraktisch, ook omdat de vaccins niet honderd procent werken tegen ziekenhuisopname en verspreiding van het virus. “Het gaat wel heel erg hard tegen individuele vrijheden in,” zei OMT-lid en arts-microbioloog Jan Kluytmans eerder deze week.

Maatregelen

Ingrijpen is nodig nu het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen zo hard oploopt dat andere operaties weer afgezegd moeten worden. Momenteel liggen er 1021 patiënten met corona in het ziekenhuis, 300 meer dan ruim een week geleden. Dat is in absolute zin nog altijd minder dan in eerdere coronagolven, maar de ic-capaciteit is nu beperkt door personeelsproblemen en de grote zorgvraag voor andere ingrepen.

Na een marathonvergadering van het Outbreak Management Team (OMT) donderdag zetten de meest betrokken bewindspersonen na een briefing van Jaap van Dissel gisteren de lijnen uit. Na het kabinetsbesluit van dinsdag volgt weer een coronapersconferentie.

Hoeveel effect maatregelen hebben is meer dan ooit de vraag. Meer dan acht op de tien Nederlanders zijn volledig gevaccineerd en zullen zich grotendeels veilig wanen. Dat zal ook effect hebben op naleving van gedragsmaatregelen. Het kabinet worstelt met de taaiste fase van de crisis nu zoveel mensen gevaccineerd zijn maar er nog altijd te veel toestroom naar ziekenhuizen is. Ondertussen dalen het vertrouwen in de aanpak en het draagvlak voor maatregelen.