Kaag volgde advies ambtenaren en stuurde geen Kamerbrief over fraude

null Beeld ANP
Beeld ANP

Minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) was eind 2019 van plan de Tweede Kamer te informeren over een fraudemelding bij Mayday Rescue, de Amsterdamse stichting achter de reddingswerkers van de Witte Helmen in Syrië. Maar de Kamerbrief is nooit verstuurd.

Het Parool

Topambtenaren maakten bezwaar tegen Kaags voornemen om openheid van zaken te geven, schrijft de Volkskrant. Dat blijkt uit mails die Kaag vrijgeeft na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) van de krant.

Stichting Mayday fungeerde jarenlang als de internationale geldkas achter de Witte Helmen, de wereldberoemde reddingswerkers die in Syrië burgers onder het puin vandaan halen na bombardementen. Mayday ontving in totaal circa 100 miljoen euro subsidie van onder meer Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië, Denemarken en Canada.

De Auditdienst Rijk, die de overheidsuitgaven controleert, adviseerde vorig jaar zomer om ruim 3,6 miljoen euro subsidie van Mayday terug te vorderen. Het advies om alles terug te vorderen, is niet opgevolgd. Wel besloot Kaag om een slotbetaling van 57.000 euro niet meer over te maken. Mayday was toen al failliet.

Fraudemelding

Mayday kwam in opspraak nadat de Britse oprichter, James le Mesurier, in november 2019 in Istanbul dood op straat werd gevonden. Vlak voor zijn dood schreef hij een brief waarin hij de donorlanden informeerde over de fraude en financiële misstanden. ‘Ik neem daarvoor de volledige en enige verantwoordelijkheid,’ schreef hij. Europese overheden staakten daarop hun subsidies.

Kaag wilde kort na de dood van Le Mesurier de Tweede Kamer informeren over de problemen bij Mayday. Ze besloot een openbare Kamerbrief te schrijven, waarin Mayday ‘met naam en toenaam’ zou worden genoemd. Topambtenaren op het ministerie van Buitenlandse Zaken waren het hier niet mee eens. Kaag volgde ‘na weging en intern overleg’ het ambtelijke advies, meldt haar woordvoerder aan de Volkskrant.

Bewijs voor fraude werd uiteindelijk niet gevonden, wel schoot de boekhouding ernstig tekort. Daarom zijn de Nederlandse uitgaven aan de Witte Helmen moeilijk tot niet traceerbaar.

Nederland heeft de steun aan de Witte Helmen eind 2020 hervat. Via een Canadese hulporganisatie gaf Buitenlandse Zaken eenmalig 3 ton voor coronamaatregelen in Syrië.

Meer over