PlusInterview

Jumbo-familie wil Hema weer Nederlands maken: ‘Het was wat sleets geworden’

De Hema lijkt gered. Het noodlijdende concern wordt waarschijnlijk overgenomen door de familie Van Eerd (van de Jumbo-supermarkten) en investeerder Parcom voor 402 miljoen euro. Hema moet weer zo Nederlands als de rookworst worden, gefinancierd met Nederlands geld.

Ton Voermans
null Beeld ANP
Beeld ANP

Nee, Karel van Eerd, de schatrijke 82-jarige eigenaar van Jumbo, is niet beschikbaar voor een interview. De winkelmagnaat en zijn drie kinderen laten het woord voeren door Ton van Veen, de financieel topman van Jumbo én adviseur van de familie. Het is nadrukkelijk niet Jumbo dat Hema overneemt, zegt Van Veen. Maar Mississippi Ventures, een investeringsbedrijf van de familie. “En ik praat nu als adviseur van de familie, niet als cfo van Jumbo.”

De overname door de Brabanders moet eindelijk de zo gehoopte veilige haven zijn voor Hema. Het winkelconcern dreigde na de overname door durfinvesteerder Lion Capital in 2003 weg te zinken in het schuldenmoeras dat de Britten hadden gemaakt. Miljardair Marcel Boekhoorn probeerde de afgelopen twee jaar geld te verdienen met de winkels van rookworsten en rompers. Maar ook hij faalde.

Wéér een nieuwe eigenaar die koopt voor 402 miljoen euro. Dat wordt natuurlijk bezuinigen en winkels sluiten.

“Nee. De familie Van Eerd brengt 75 miljoen euro in. Parcom hetzelfde bedrag. Daarbovenop willen wij 300 miljoen euro bij Nederlandse banken lenen voor de overname. En een rekening courant faciliteit van 100 miljoen. We verwachten geen mensen te ontslaan en geen vestigingen te sluiten in ons kerngebied; Nederland, België en Frankrijk. We kijken wel naar vestigingen in andere, verre landen en de inzet die die activiteiten van het hoofdkantoor vergt.” (Hema is actief in elf landen, ook in bijvoorbeeld Mexico en Qatar.)

Wat wil de familie Van Eerd met Hema?

“Hema is een prachtig iconisch merk. Het is een lifestyle brand dat tot de verbeelding spreekt bij jong en oud. Dat willen we weer laten groeien. Met vers kapitaal en een goede financieringsstructuur heeft Hema weer zuurstof om te groeien. Niet zozeer in allerlei verre landen, maar wel in de thuismarkten. We willen weer investeren. Want Hema is hier en daar wat sleets geworden. Er is afgelopen jaren meer geld uit Hema getrokken dan goed was voor het bedrijf. Er is een investeringsachterstand, in de winkels, de logistiek, it en de formule zelf.”

Gaat Frank Lammers nu een commercial maken met een Jumbo-tas in de ene hand en een rookworst van de Hema in de andere?

“Hahahaha, een goed idee. Maar nee. Dat gaan we niet doen. Dit is geen transactie die door Jumbo wordt gedaan, maar echt de privé-investering van de familie Van Eerd samen met Parcom. Maar natuurlijk werken Jumbo en Hema samen, dat gaat door. Zo is er non-food van Hema al in zo’n 160 Jumbo-winkels te vinden. En kijk je weleens naar wielrennen? Dan zie je ook Hema prominent staan op de wielertruitjes van de Jumbo-Visma ploeg. Jumbo en Hema blijven zelfstandige bedrijven met hun eigen management en een eigen groeistrategie. Maar het ligt in de lijn der verwachtingen dat de samenwerking verder uitgebouwd gaat worden.”

Na de overname blijft 50 miljoen euro over om te investeren. Is dat genoeg?

“Hema draait operationeel goed maar die winst ging jarenlang bijna volledig op aan rente over de schulden. Dat was echt een molensteen. De rentes zijn nog steeds 7,5 tot 10 procent. Dat vinden wij veel te veel. Er is maandag al een herkapitalisatie geweest en wij hopen nog een slag te maken met een prudente financiering door Nederlandse banken. Hema is retail waar iedere cent telt. Daar past zo’n Angelsaksische financieringsstructuur als onder Lion Capital niet bij. Die zijn als het erop aankomt meer met hun eigen rendement bezig dan met het wel en wee van Hema. Dat past gewoon niet bij elkaar. De Britse obligatiehouders willen wel blijven, graag zelfs, maar dat is voor ons geen optie. Wij willen dit in een Nederlandse oplossing gieten, met Nederlandse banken. Als wij Hema hebben overgenomen hoeft de cash die Hema genereert, en dat zijn tientallen miljoenen euro’s per jaar, niet meer naar de obligatiehouders maar kan binnen het bedrijf blijven om te investeren.”

U heeft 8 weken om de overname te realiseren, gaat u nog lijken in de kast vinden?

“Wij noemen dat aanvullend boekenonderzoek. We gaan de tijd ook gebruiken om met het Hema-management het businessplan nog scherper te krijgen. En op basis daarvan de financiering door de Nederlandse banken regelen. En we hebben goedkeuring nodig van de toezichthouders en de ondernemingsraad. Maar inderdaad, waar het nog op stuk zou kunnen lopen is het boekenonderzoek en de financiering.”

Hoe groot is de kans dat de overname doorgaat?

“Ik heb geen glazen bol, maar in ieder geval groter dan 50 procent.”

Meer over