Jos Brinkprijzen voor activiste en voetbalfan

De Jos Brink Oeuvreprijs voor homo-emancipatie gaat dit jaar naar de door de wol geverfde activiste en politica Joke Swiebel. De Innovatieprijs is voor student Bowi Jong, die homohaat in het voetbal aan de kaak stelt en dat onder andere moest bekopen met de toorn van voetbalanalist Johan Derksen.

ANP
 Bowi Jong, die een brief schreef aan de KNVB omdat hij zich stoort aan 'homo'-gescheld langs het voetbalveld, zegt dat Johan Derksen niet weet wat hij aanricht. De bekende voetbalanalist sprak zich vanwege de brief hard uit tegen de acceptatie van homo's. Beeld ANP Kippa
Bowi Jong, die een brief schreef aan de KNVB omdat hij zich stoort aan 'homo'-gescheld langs het voetbalveld, zegt dat Johan Derksen niet weet wat hij aanricht. De bekende voetbalanalist sprak zich vanwege de brief hard uit tegen de acceptatie van homo's.Beeld ANP Kippa

De 77-jarige Swiebel heeft er al een levenslange strijd voor homo-emancipatie opzitten. Ze organiseerde in de jaren zestig op het Binnenhof de eerste demonstratie voor homorechten. Daarna maakte ze zich daarvoor sterk namens onder andere het COC en de PvdA.

Brandbrief

Jong schreef een brandbrief aan voetbalbond KNVB met de oproep de voetbalwereld een fijnere plek te maken voor homo’s. Derksen zei daarop zich te ergeren aan de “huilverhalen” van homo’s, die er volgens hem beter aan zouden doen zich te vermannen. Dat kwam hem te staan op duizenden quasi-verontschuldigende reacties onder de noemer #sorryjohan.

De prijzen, genoemd naar wijlen televisiepersoonlijkheid én voorvechter van homorechten Jos Brink, werden uitgereikt door minister Ingrid van Engelshoven van Emancipatie. Voor Swiebel lag een kunstwerk en 10.000 euro klaar.

Meer over