Johan Derksen nuanceert uitspraken: ‘Kaars stond tussen haar benen, niet gepenetreerd’

Johan Derksen heeft in de uitzending van Vandaag Inside gereageerd op alle commotie over zijn bekentenis van dinsdagavond. Derksen vertelde toen in het programma dat hij vroeger, toen hij nog voetbalde, een dronken, bewusteloze vrouw met een kaars heeft gepenetreerd.

Het Parool
‘Dat is wat ik wilde aantonen,’ zegt Johan Derksen. ‘Iedereen misdraagt zich weleens.’ Beeld ANP
‘Dat is wat ik wilde aantonen,’ zegt Johan Derksen. ‘Iedereen misdraagt zich weleens.’Beeld ANP

Nu nuanceert hij die uitspraken. “Het was zo’n hele grote duizend uren-kaars, op zo’n grote sokkel. Die waren toen heel populair. Die hebben we tussen haar benen gezet. Die stond zo de lucht in. Ik heb haar daarmee niet gepenetreerd. Maar het blijft onbeschaafd. Maar ik heb aan willen tonen, dat het tijdsbeeld zo was. Nu word je daarvoor neergesabeld.”

Eigenlijk is het een verhaal voor aan de stamtafel, zegt Derksen. Derksens vrouw zei dat hij zich moet realiseren dat je ‘niet met een paar mannen in een stamcafé aan het lullen bent, maar dat iedereen meekijkt’. Derksen trekt vervolgens de conclusie bij zichzelf dat hij 24 jaar was, ‘ik had een stuk in mijn reet’, en hij had zich misdragen. “Dat is wat ik wilde aantonen, iedereen misdraagt zich weleens.”

Hij zegt ook: “Ik had het helemaal niet voorbereid, maar het ging voor de zoveelste keer over Johnny de Mol. En ik kan hier op tv de ethicus uithangen, die iedereen in Nederland op de vingers tikt, maar de mensen van mijn generatie hebben hele losbandige jaren gehad. Ik heb dat proberen te schetsen. Ook omdat ik het anders lullig vind om anderen, zoals Johnny, de maat te nemen.”

Verjaardagsverhaal

Presentator Wilfred Genee, en tafelgasten René van der Gijp en Özcan Akyol, kijken verbaasd op van deze nieuwe wending in het verhaal van Derksen. Een dag eerder had Derksen het nog over ‘erin steken’, schaamde hij zich diep en zei hij dat hij ‘daarvoor nu in de gevangenis zou belanden’.

Van der Gijp gelooft het allemaal niet meer, zegt hij. “Het is een verhaal van 50 jaar geleden. Hij verzint een deel van het verhaal erbij om het verhaal leuker te kunnen vertellen.” Van der Gijp vertelt dat hij het verhaal dinsdag al heel bizar vond, vandaar dat hij er grapjes over maakte. “Ik lachte de slachtoffers niet uit. Het is zo’n verhaal dat je op een verjaardag hoort en er dan over grapt.”

Derksen zegt dat het absoluut geen verzonnen verhaal is, ‘hoe makkelijk ik er dan ook mee weg zou komen. Ik heb de anekdote verteld, omdat dit land bol staat van hypocriete mensen die mensen aan de schandpaal nagelen, maar toch ook dit soort dingen hebben gedaan’.

Derksen zegt zich niks aan te trekken van alle kritiek, en zal alle consequenties, mochten die er zijn, aanvaarden. “Maar ik ga hier niet 25 jaar na dato mijn excuses lopen maken,” herhaalt Derksen zijn woorden van dinsdag. “Ik weet niet eens hoe ze heet.”

‘Ongeloofwaardig’

Advocaat Sébas Diekstra noemt de nadere uitleg van Derksen ongeloofwaardig. Diekstra vertegenwoordigt een aantal slachtoffers van The Voice. “Dit komt allesbehalve geloofwaardig over en lijkt meer een zielige poging om Johan Derksen als stamgast bij het programma te redden.” Omroep Talpa was na de uitzending niet te bereiken voor commentaar.

Op sociale media zijn de reacties op Derksens uitspraken gemengd. Sommigen zijn het eens met de algemene teneur die ook in de uitzending van woensdag heerste: het verhaal heeft buitenproportioneel veel aandacht gekregen en Derksen heeft niets om zich voor te verontschuldigen. Anderen reageren juist woedend op de nuances. Vooral zijn commentaar over de ‘woke- en cancelcultuur’ vallen niet in goede aarde. ‘Als je je tegenwoordig uitspreekt over dat je een verkrachting niet oké vindt ben je blijkbaar woke. Okay. Dan ben ik kei-woke’, klinkt het op Twitter.

Woedende reacties

Het verhaal van Derksen, waar alle aanwezigen aan tafel dinsdagavond hard om moesten lachen, leidde vandaag tot veel woedende reacties. Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, sprak van ‘ontluisterende televisie’. Ook na de uitzending van woensdagavond gaf het drietal volgens Hamer op geen enkele manier blijk van enig inzicht in hoe kwetsend hun gesprekken over seksueel geweld zijn voor slachtoffers.

“In het hele gesprek van de mannen leek maar niet door te dringen hoe kwetsend alles is wat ze vandaag en gisteren zeiden,” aldus Hamer. “Het ging weer vooral over hoe zwaar zij het zelf hadden, en dat ze geen foute grappen meer mogen maken. Het hele grote probleem achter hun uitspraken werd niet besproken. Ik vond het heel teleurstellend.”

‘Bizar en misselijkmakend’

Een aantal slachtoffers van misbruik rond het programma The Voice vonden het verhaal van Derksen ‘bizar en misselijkmakend’ en riepen John de Mol, de baas van Talpa, op actie te ondernemen. Ook op sociale media regende het boze reacties. Het Openbaar Ministerie werd door onder anderen schrijver Arthur Japin opgeroepen om actie te ondernemen.

“Het zendermanagement is bezig met deze zaak,” liet Talpa woensdag weten. “We lopen niet vooruit op de inhoud van de uitzending.” Het was toen nog niet duidelijk of Derksen in de uitzending terugkomt op de commotie en of hij überhaupt aan tafel zit. Na de uitzending was Talpa onbereikbaar voor commentaar.

Meer over