Nieuws

Jeroen Wollaars wint Sonja Barend Award

Jeroen Wollaars heeft de Sonja Barend Award 2021 gewonnen. De journalist kreeg de prijs voor zijn verkiezingsinterview met minister van Financiën en CDA-voorman Wopke Hoekstra in het programma Nieuwsuur.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Wollaars kreeg de prijs dinsdag tijdens de uitzending van het BNNVARA-programma Khalid & Sophie op NPO 1 uit handen van Sonja Barend, de naamgeefster van de prijs.

Wollaars interviewde Hoekstra een week voor de parlementsverkiezingen voor Nieuwsuur. De presentator had zich samen met redacteur Nynke de Zoeten en eindredacteur Jane van Laar maandenlang voorbereid op het interview, meldt BNNVARA. Tot op de minuut nauwkeurig hadden ze uitgestippeld wie wat wanneer zou zeggen. “Het klinkt oneerbiedig en het is niet het juiste woord, maar Hoekstra liep met open ogen in de valletjes die we voor hem hadden gezet”, zei Wollaars eerder in de VARAgids over het vraaggesprek.

De winnaar werd door een vakjury bestaande uit meer dan veertig tv-critici, vakgenoten en mediajournalisten verkozen uit een longlist van elf interviews. Onder de juryleden waren tv-recensent Angela de Jong van het AD en NRC-mediachef Karel Smouter. “Het gebeurt maar zelden dat je als kijker plaatsvervangende buikpijn krijgt, maar hier deed kijken letterlijk pijn,” aldus De Jong. “Wat ik aan Wollaars zo goed vind, is dat zijn strenge scherpte nergens omslaat in chagrijn. Je krijgt echt het gevoel dat hij de vragen namens de kiezer stelt,” zegt Smouter.

De Sonja Barend Award in een initiatief van de VARAgids en wordt sinds 2009 uitgereikt aan het beste tv-interview van het afgelopen jaar. Eerdere winnaars zijn onder anderen Matthijs van Nieuwkerk, Twan Huys en Eva Jinek. Vorig jaar ging de prijs naar Coen Verbraak voor zijn interview met Dutchbatter Liesbeth Beukeboom in het programma Srebrenica - de machteloze missie van Dutchbat.

null Beeld NPO
Beeld NPO
Meer over