Plus

In de oorlog tegen drugs moet van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb de privacy wijken

Privacyregels belemmeren de strijd tegen drugscriminaliteit. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil er daarom van af. Dat schrijft hij in een brief aan de minister Ferd Grapperhaus en Stef Blok.

Leon van Heel
Ahmed Aboutaleb. Beeld ANP
Ahmed Aboutaleb.Beeld ANP

Aboutaleb pleit voor het opheffen van de obstakels op het gebied van privacy en het delen van informatie. Nu mogen de politie en de douane bijvoorbeeld bij controles niet in de slaapruimte van vrachtwagens komen, omdat dit een privévertrek is. Het zijn daardoor goede plekken om mensen en drugs te verstoppen. Het is één van de zaken die de burgemeester anders wil zien. Privacyregels belemmeren ook de informatie-uitwisseling tussen opsporingsdiensten en overheden.

Rotterdam is een belangrijk knooppunt in de internationale drugshandel. Vorig jaar is 19.000 kilo cocaïne onderschept. Die recordhoeveelheid is dit jaar alweer overtroffen. De politie spreekt van een toename van de drugshandel via Rotterdam. Volgens een onderzoeksrapport van de Erasmus Universiteit hebben smokkelaars vrij spel. Aboutaleb reisde in september naar Colombia om met de autoriteiten te spreken over de bestrijding. Colombia is ‘s werelds grootste cokeproducent. In de brief stelt hij nu een aanpak voor, waarbij ook het Zuid-Amerikaanse land betrokken is.

Vanwege z’n pleidooi voor meer internationale samenwerking heeft Aboutaleb z’n brief behalve aan minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid ook gestuurd naar diens collega Blok van Buitenlandse Zaken. Met de Colombiaanse viceminister van buitenlandse handel Laura Valdivieso en de politie-generaal Henry Sanabria heeft Aboutaleb al gesproken over zijn plannen.

‘Proleten’

Wat betreft privacy-regelgeving heeft Aboutaleb in Grapperhaus een bondgenoot, want de CDA-bewindsman tornt zelf ook al aan, zodat rechercheurs gemakkelijker kunnen putten uit gegevens van bijvoorbeeld de Belastingdienst. Hij is volgens hem nu nog te lastig om informatie te achterhalen over ‘proleten in enorme huizen, die met foute spullen en nog foutere plannen in zonnige streken wonen’

Aboutaleb noemt zijn voorgestelde drugsaanpak ‘het Rotterdamse Drieluik’. Kortweg stelt hij voor overzeese maatregelen te nemen (‘informatie-uitwisseling tussen Nederland en Colombia en tussen de andere Europese havens’), plaatselijk verder te gaan in de drugsbestrijding dan nu mogelijk is en belemmerende regels op te heffen. Ook wil hij meer agenten en douaniers voor de Rotterdamse haven. Hij doet een aantal concrete voorstellen, maar het voorgestelde maatregelenpakket is wat hem betreft nog niet volledig.

De Rotterdamse burgemeester houdt ‘op korte termijn’ een bijeenkomst, waarbij politie, douane en andere betrokkenen praten over de aanpak. De ministers nodigt hij ook uit.

Meer over