Nieuws

Iets meer besmettingen, aantal ziekenhuisopnames ruim een kwart gedaald in week tijd

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal iets toegenomen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 2803 nieuwe positieve coronatests geregistreerd bij het RIVM, 222 meer vergeleken met een dag eerder.

Verplegend personeel op de cohortafdeling van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Beeld ANP
Verplegend personeel op de cohortafdeling van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.Beeld ANP

Ten opzichte van vorige week donderdag is er echter sprake van een daling met 577. In Rotterdam (159) werden de meeste besmettingen geteld afgelopen etmaal. In Amsterdam kregen 106 mensen een positieve testuitslag, in Den Haag waren het er 104. Daarna volgen Utrecht (61) en Eindhoven (52).

Het gemiddelde niveau over de afgelopen zeven dagen is ook weer iets verder gedaald. In de afgelopen week werden 19.751 nieuwe coronagevallen geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Gemiddeld komt dit neer op 2822 nieuwe gevallen per dag. Dat is het laagste aantal sinds eind september vorig jaar.

Ziekenhuizen

Ziekenhuizen behandelen nog 1098 coronapatiënten. Als de trend doorzet duikt dat aantal in de komende dagen onder de duizend, wat voor het eerst sinds 6 oktober 2020 zou zijn.

Intensive care-afdelingen behandelen nu 394 coronapatiënten, 26 minder dan op woensdag. Voor het eerst sinds 19 oktober liggen minder dan vierhonderd coronapatiënten op een ic-afdeling. Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen daalde afgelopen etmaal met 65 naar 704. Het totaalaantal opgenomen coronapatiënten daalde daardoor met 91.

Precies een maand geleden, op 3 mei, verzorgden artsen en verpleegkundigen nog 2642 mensen met Covid-19. Sindsdien zijn er dus meer dan 1500 bedden van coronapatiënten vrijgekomen.

Door de leegloop van de ziekenhuizen komt er meer plek voor mensen met andere aandoeningen. De reguliere zorg komt beetje bij beetje weer op gang. Op de intensive cares liggen nu 541 mensen om andere redenen dan Covid-19, bijvoorbeeld omdat ze zware operaties hebben ondergaan vanwege kanker of hartklachten, of na een ernstig ongeluk. Dit zijn er 147 meer dan het aantal coronapatiënten op de ic’s. Het verschil is sinds oktober niet meer zo groot geweest.

Ziekenhuizen hoeven steeds minder nieuwe coronapatiënten op te nemen. In de afgelopen 24 uur zijn 84 mensen vanwege corona op een intensive care of verpleegafdeling beland. In de afgelopen dagen namen ziekenhuizen 628 nieuwe coronapatiënten op, gemiddeld bijna 90 per dag. Twee weken geleden waren er gemiddeld 180 opnames per dag.

Meer over