Nieuws

Huren om te feesten mag niet meer: Airbnb detecteert ‘partyboekingen’ met software

Online verhuurplatform Airbnb bindt de strijd aan met huurders die geboekte accommodaties misbruiken om er feesten te geven. Een proef in Australië met intelligente software die dergelijke partyboekingen eruit pikt, blijkt succesvol en wordt officieel uitgerold.

David Bremmer
In de omgeving van de negen straatjes is Airbnb een toenemend probleem aan het worden. Beeld ANP /  ANP
In de omgeving van de negen straatjes is Airbnb een toenemend probleem aan het worden.Beeld ANP / ANP

In augustus 2020 introduceerde Airbnb vanwege de coronapandemie al een tijdelijk feestverbod in gehuurde huizen. Afgelopen juni maakte het verhuurplatform bekend het tijdelijke verbod permanent te maken. Nu niet vanwege Covid-19, maar om overlast voor verhuurders en de buurt tegen te gaan.

Door middel van intelligente software hoopt Airbnb ‘feestboekingen’ eruit te filteren. De ‘anti-feesttools’ worden voor nu in de VS en Canada ingezet, ‘om te helpen bij het identificeren van potentieel risicovolle boekingen,’ schrijft het online platform dinsdag in een persverklaring. “We willen voorkomen dat gebruikers misbruik maken van ons platform.”

Getest in Australië

De software kijkt bij boekingen onder meer naar de inhoud van de recensies of het ontbreken daarvan. Ook wordt de duur van de boeking bekeken, de afstand van de huurder tot de geboekte accommodatie, de periode (weekend of door de week). “Voornaamste doel is de mogelijkheid verkleinen dat gebruikers met kwade bedoelingen niet-toegestane feesten geven, die een negatieve invloed hebben op de verhuurders, buren en lokale gemeenschappen.”

Airbnb verwacht veel van de software en wijst op een recente proef in Australië, waar een vergelijkbare variant van dit systeem sinds oktober 2021 getest is, en ‘zeer effectief’ is gebleken. Het bedrijf spreekt van een daling van 35 procent in het aantal incidenten met niet toegestane feesten.

Niet in Nederland

Vanwege dit succes wordt de software in Australië nu permanent ingevoerd. In thuisland VS en in Canada beginnen nu dus testen. Of Nederlandse gebruikers ook met de software te maken krijgen, is nog onduidelijk. Tegen de NOS zegt Airbnb dit voorlopig niet van plan te zijn. Voor zover bekend wordt Airbnb hier niet veelvuldig misbruikt voor feestboekingen.

In de Verenigde Staten is dat anders. In november 2019 stierven vijf mensen tijdens een Halloweenfeest met ruim honderd bezoekers in een Airbnb-woning nabij San Francisco. Daarop maakte Airbnb-ceo Brian Chesky bekend de party-huizen te zullen aanpakken.