Huis ten Bosch gerenoveerd: welkom in ons nieuwe paleisje

De Blauwe Salon, waar belangrijke voorwerpen uit het leven van het koningspaar tot stillevens zijn verwerkt op panelen. Beeld ANP
De Blauwe Salon, waar belangrijke voorwerpen uit het leven van het koningspaar tot stillevens zijn verwerkt op panelen.Beeld ANP

Het kostte vijf jaar en ruim 63 miljoen euro belastinggeld: de renovatie van paleis Huis ten Bosch, waar Willem-Alexander en Máxima met hun dochters sinds een halfjaar wonen. Woensdag kreeg de pers een rondleiding.

Jeroen Schmale

‘Hare Majesteit de Koningin is zeer terughoudend als het gaat om onderhoud of aanpassingen aan het paleis,’ merkte een ambtenaar van de Rijks­gebouwendienst, dat de paleizen beheert, in een nota in 2012 op.

Zilvervisjes bleken door het papieren behang in de Chinese zaal te knabbelen, historische gordijnen waren ‘tot op de draad’ versleten. Houten constructies waren rot, of er groeiden zwammen op.

Daarom moest de boel grootschalig worden gerenoveerd, nadat Beatrix als staatshoofd werd opgevolgd door haar oudste zoon, Willem-Alexander. Hij was al ruim vijf jaar koning voordat hij afgelopen winter met zijn gezin van villa Eikenhorst naar het compleet gerestaureerde paleis kon verkassen. Kosten: minimaal 63,1 miljoen euro, maar de eindafrekening stuurt de Rijksgebouwendienst later dit jaar naar de Tweede Kamer, werd gemeld bij de rondleiding door het paleis voor journalisten.

Met een chirurgenmesje

In, publicitair gezien, geen al te beste week voor de Oranjes – het onderhoud van koningin Máxima met de Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman ettert nog na – hoopte de entourage rond de koninklijke familie dat het zo min mogelijk over bedragen zou gaan bij de rondleiding. Liever over andere duizelingwekkende getallen, zoals de gebruikte materialen (65.000 kilo lood voor de renovatie van het dak, 1300 vierkante meter tapijt in het paleis) en installaties (alleen de stroomvoorziening al: 1239 wandcontactdozen, 22.000 meter kabel).

Over het eeuwenoude stucwerk aan het plafond van de Witte Eetzaal, dat met een chirurgenmesje en veel geduld millimeter voor millimeter ontdaan werd van scheuren en de oude verflagen die er in de loop der tijd waren aan­gebracht, en er nu fabelachtig mooi uitziet.

De bibliotheek in Paleis Huis ten Bosch.  Beeld ANP
De bibliotheek in Paleis Huis ten Bosch.Beeld ANP

Want dat is zo’n rondleiding door zo’n net voltooid kluspaleis toch vooral: een traktatie voor de ogen. Langs alle kunst: in de Oranjezaal, in de Groene Salon, waar een doorsnede van het dna van de bewoners van Huis ten Bosch in keramiek is verwerkt, en in de Blauwe Salon, waar twee kunstenaars belangrijke voorwerpen uit het leven van het koningspaar tot papieren stillevens hebben verwerkt op panelen. Van de blauwe inhuldigingsjurk van Máxima tot de schaatsen waarop de toenmalige prins Willem-Alexander in 1986 de Elfstedentocht reed.

Er zijn meer dingen te zien die tot de verbeelding spreken. De werkkamers van Máxima, aan de achterzijde van het paleis, en die van Willem-Alexander, aan de voorkant. De koning heeft er een raam bij ­gekregen, voor een nog beter uitzicht op de even­eens gerenoveerde paleistuin.

Glazen zandloper

Op zijn bureau en in de kasten wemelt het van de fotolijstjes; niet alleen van vrouw en dochters, maar heel prominent achter hem kijken zijn ouders Beatrix en Claus met hem mee.

Boven zijn bureau heeft Willem-Alexander een portret van de Vader des Vaderlands laten ophangen, Willem van Oranje dus.

De koningin koos voor haar werkkamer voor een grijs interieur, met blauwe accenten. Op de schouw staat een imposante glazen zand­loper. Zo’n voorwerp prikkelt toch de fantasie: hoe vaak zal ze hem omkeren, om de druk op een gesprekspartner op te voeren?

Meer over