Hoogleraar Marcel Levi wil minister van Volksgezondheid worden

Paroolcolumnist Marcel Levi, internist en hoogleraar geneeskunde, wil minister van Volksgezondheid worden in een nieuw kabinet. ‘Als je overal een mening over hebt, zoals ik, moet je niet weglopen voor verantwoordelijkheid,’ zegt hij dinsdagavond in televisieprogramma College Tour.

Hanneke van Houwelingen
Hoogleraar Marcel Levi (rechts) in gesprek met Twan Huys. Beeld KRO-NCRV, fotografie Roy Borghouts
Hoogleraar Marcel Levi (rechts) in gesprek met Twan Huys.Beeld KRO-NCRV, fotografie Roy Borghouts

Marcel Levi, lid van de PvdA, kreeg de vraag afgelopen maanden geregeld, maar spreekt zijn interesse voor een ministerpost voor het eerst openlijk uit. “Ja, anders blijf je de rest van je leven de persoon langs de lijn, die altijd precies weet hoe je moet spelen, maar nooit wordt opgesteld,” zegt hij tegen presentator Twan Huys over een mogelijk ministerschap.

Levi werd vorige maand aangesteld als directeur van de Nederlandse wetenschapsorganisatie NWO. Daarvoor was hij bestuurder van zeventien Londense ziekenhuizen. Hij pleitte in Engeland voor vroegtijdig vrijgeven van het coronavaccin, wat ook gebeurde. Geregeld keek hij met verbijstering naar de invulling van het beleid in Nederland.

Kritiek

Met name op demissionair minister Hugo de Jonge heeft hij felle kritiek. De Jonge zei eerder dat de vroege start van het vaccineren in Engeland vooral symbolisch was. Levi betoogt in College Tour dat het vaccineren in Engeland een groot succes was en binnen enkele weken miljoenen prikken gezet konden worden. Levi: “Wat ik dan zo stom vind is dat zo’n politicus niet zegt dat hij een fout heeft gemaakt, nee hoor, ze denderen er gewoon een andere oneliner uit die ook niet klopt.”

De bestuurder uit ook kritiek op Rutte. Die zou onvoldoende verantwoordelijkheid hebben genomen tijdens de vaccinatiecampagne, terwijl de Engelse premier Boris Johnson dit wel deed. “Ik heb best bewondering voor hoe Mark Rutte deze crisis heeft aangepakt, maar bij de vaccinatie heeft hij mij een tikje teleurgesteld. Hij heeft niet gezien dat dit het centrale punt was.”

Joodse achtergrond

In College Tour vertelt Levi verder over de heftigste momenten van de coronacrisis in Londen, waarbij hij ook meerdere collega’s verloor aan het virus, over de impact van zijn Joodse achtergrond op zijn werkdrift en over zijn besluit tot het anoniem doneren van een nier.

“Ik ben opgegroeid in een gezin waarin vaak werd gezegd dat je moet weggeven wat je kunt missen. Je kan heel goed leven met één nier. Ik heb dat uiteindelijk met veel overtuiging gedaan en ik heb er geen seconde spijt van gehad.”

De uitzending van College Tour is dinsdag 18 mei te zien om 20:30 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Meer over