Plus

Hoofdrolspeler in affaire rond schaduwen advocaten: ‘Ik werd bedreigd met foltering’

De man die een hoofdrol speelt in de affaire rondom het heimelijk volgen van twee advocaten, zegt in Dubai bedreigd te zijn met foltering. Ook werd hem medegedeeld dat Ridouan Taghi bevriend zou zijn geweest met de in Iran vermoorde generaal Soleimani.

Yelle Tieleman en Koen Voskuil
Advocaat Leon van Kleef (r) bij de gerechtsbunker in Osdorp.  Beeld ANP
Advocaat Leon van Kleef (r) bij de gerechtsbunker in Osdorp.Beeld ANP

Dat schrijft Khalid J. (35) in een brief aan de rechtbank, die door deze site is ingezien. Hij is de persoon met wie advocaat Leon van Kleef werd gezien toen die werd geschaduwd door de politie in de zoektocht naar Taghi. Hij schrijft dat hij in Dubai met een smoes uit zijn appartement is gelokt en daarna dagenlang is vastgezet en verhoord. In die verhoren zouden lokale rechercheurs hem hebben voorgehouden dat ze ‘alles van hem weten’, en dat zij wisten dat hij bij de groep van Taghi hoorde.

Ook wordt hem medegedeeld dat de politie weet dat hij in juni contact heeft gehad met Nederlandse advocaten. “Het was een heel normaal gesprek. (…) Waarop zij lachend zeiden: ‘wij weten precies wat voor advocaten dat zijn’.”

Dreigen met foltering

In de brief beschrijft J. dat de politie in Dubai dreigde met foltering als hij geen antwoord zou geven op vragen. “Ik kon maar beter niet liegen, want ze hadden alles al van hun Nederlandse collega’s gehoord, die ze volledig vertrouwden. (…) De dagen erna willen ze mijn paspoort hebben en volgt het ene na het andere dreigement. Dat ik mishandeld ga worden en dat ik naar een gevangenis gestuurd ga worden waar ik echt ga lijden als ik niet teken voor uitlevering.” J. blijft weigeren en wil dat de rechter een oordeel velt, want hij wil niet worden uitgeleverd aan Nederland.

Weer een paar dagen later ontmoet J. iemand in de gevangenis die zich voorstelt als een hoge politiefunctionaris van Interpol. Die zegt dat J. moet stoppen met ontkennen, en vertelt hem wat het OM in Nederland over J. weet. Hij zou lid zijn van de Angels of Death (zo wordt de organisatie van Taghi in de internationale media genoemd) en zich bezighouden met liquidaties en drugshandel.

Moord op Wiersum en generaal Soleimani

Ook wordt J. gevraagd wat hij weet van de moord op advocaat Derk Wiersum en wordt hem medegedeeld dat Taghi bevriend zou zijn geweest met de door de VS vermoorde Iraanse generaal Soleimani. “Dat was overduidelijk het grootste probleem, want er waren veel spanningen tussen Iran en Dubai op dat moment.” Daarna wordt J. door drie mannen met bivakmutsen meegenomen en op het vliegtuig naar Nederland gezet.

Toen Ridouan Taghi in juni 2019 voortvluchtig was en zich schuilhield in Dubai, ontving de politie de tip dat advocaat Nico Meijering hem daar zou ontmoeten. Daarop liet de politie Meijering schaduwen. Tijdens een observatie op Schiphol zag de politie dat Meijering samen met zijn kantoorgenoot Leon van Kleef het vliegtuig nam naar Dubai. Daar werden de advocaten door lokale rechercheurs gevolgd. Die rapporteerden aan Nederland dat Meijering en Van Kleef niet afspraken met Taghi, maar met hun eigen cliënt Khalid J.

In december 2019 werd Taghi in Dubai aangehouden en aan Nederland overgedragen, twee maanden later gebeurde met Khalid J. hetzelfde. Hij wordt in Nederland verdacht van deelname aan een criminele organisatie, die liquidaties in de Amsterdamse onderwereld zou hebben laten uitvoeren. Politie en justitie zien hem als de tweede man van Richard R., die weer een compagnon van Taghi zou zijn. In Dubai was Khalid J. actief als ondernemer en had hij een verblijfsvergunning. Maar volgens justitie hield hij zich in het oliestaatje juist schuil voor de Nederlandse autoriteiten.

Advocaat: ‘Wat heeft het OM gezegd?’

Advocaat Leon van Kleef wil dat het OM openheid geeft over de informatie die Nederland aan de autoriteiten in Dubai heeft overgedragen. “Wat heeft Nederland over mijn collega Meijering en mijzelf gecommuniceerd? We zouden ‘niet zomaar advocaten’ zijn. Wat heeft het OM dan over ons gezegd?” Daarnaast heeft Van Kleef twijfels over de manier waarop Nederland kennis had over J.’s verblijf in Dubai.

“Volgens het Himalaya-dossier was het nodig om de familie van Khalid in december 2019 af te luisteren om achter zijn verblijfplaats te komen. Maar dat strookt niet met het feit dat ze in juni 2019 al wisten dat hij in Dubai was, omdat wij daar samen zijn gezien en hij kennelijk al die tijd is gevolgd. Toen in december mijn klant voorbijkwam op een telefoontap, is plots een uitleveringsverzoek gedaan. Die procedure is niet eens doorlopen, want Nederland mocht hem gewoon op komen halen. Ook over deze gang van zaken wil ik alles weten.”

De strafzaak tegen Khalid J. en vier medeverdachten wordt woensdag hervat in de beveiligde rechtbank op Schiphol.

Meer over