Nieuws

Hoofdinspecteur verdacht van deelname criminele organisatie

De Rijksrecherche heeft een 47-jarige hoofdinspecteur van de Landelijke Eenheid van de politie aangehouden op verdenking van het schenden van het ambtsgeheim, ambtelijke corruptie en deelname aan een criminele organisatie. De man, teamchef bij de Dienst Speciale Operaties, had inzicht in alle lopende infiltraties die de politie doet in de onderwereld.

Het Parool
null Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip

Goed ingevoerde bronnen melden dat de man in het vizier is gekomen door ontsleutelde berichten uit cryptodienst Sky. Die berichten kwamen samen met een melding van een verdachte financiële transactie van de 47-jarige politieman. Hij werkte als teamchef bij de afdeling Dienst Speciale Observaties (DSO) en had zodoende inzicht in alle lopende infiltraties die undercoveragenten doen in het criminele circuit. “Het is echt een mokerslag voor ons imago. Dit komt keihard binnen,” zegt een ingewijde.

De DSO ligt al onder een enorm vergrootglas. In de afgelopen jaren zijn er drie zelfdodingen geweest van politiemensen die werkten bij de dienst, waar de undercoverpolitie onder valt. Verschillende leidinggevenden zijn inmiddels opgestapt, onder wie diensthoofd Marjolein Smit. De voormalige chef van de Landelijke Eenheid Jannine van den Berg, zei eerder dat het ‘volstrekt helder’ is dat had moeten worden ingegrepen. “Dat is niet gebeurd. Dat maakt dat de politie – en ook ik als politiechef – zich verantwoordelijk voelt voor het overlijden van de collega en het leed dat daarmee bij zijn familie, vrienden en collega’s is aangericht.”

Verdenking tegen teamchef

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de DSO-teamchef vermoedelijk zeer vertrouwelijke informatie laten lekken naar een criminele organisatie. Hij is vorig jaar mei buiten functie gesteld. Onder leiding van het Landelijk Parket van het OM onderzoekt de Rijksrecherche de verdenkingen tegen de politieman. De man is vandaag na verhoor heengezonden in afwachting van de verdere resultaten van het onderzoek.

Jan Struijs, voorzitter van politiebond NBP, is geschrokken van het nieuws. “Het toont aan dat er héél snel verbetering moet komen bij de heimelijke opsporing. Dat kan niet langer wachten.” Voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP is eveneens geschrokken. “Het is absoluut onaanvaardbaar. Dit is niet zomaar wat. We spreken hier over de meest vertrouwelijke operaties die we doen, waarvan criminelen nu ook kennis hebben. Er zijn geen woorden voor en het is heel ernstig. Voorlopig is de man verdachte. Een slag om de arm is daarom belangrijk, zolang het onderzoek loopt.”

Advocaat: ‘Onvoldoende aanwijzingen’

De advocaat van de agent, Rachel Bruinen, zegt dat het onduidelijk is waar de verdenkingen op berusten. “Cliënt is acht maanden geleden voor het eerst als verdachte gehoord door de Rijksrecherche. Ondanks herhaalde verzoeken en toezeggingen is de verdediging in strijd met het recht geen dossier verstrekt. Dat betekent dat het voor cliënt tot op heden onduidelijk is waartegen hij zich heeft te verdedigen.”

Volgens Bruinen is het zo dat er op dit moment onvoldoende aanwijzingen zijn dat de agent gelekt zou hebben. “Vandaag is cliënt opnieuw aangehouden en gehoord. Op basis van de gestelde vragen en de onderzoeksbevindingen waarmee cliënt tijdens het verhoor is geconfronteerd, ziet de verdediging onvoldoende aanwijzingen voor de betrokkenheid van cliënt bij de door het OM naar buiten gebrachte ernstige en ingrijpende beschuldigingen. Verdere mededelingen worden namens de verdediging niet gedaan.”

Een woordvoerder van het Landelijk Parket van het OM laat in een reactie weten dat de agent geen inzage zou hebben gehad in infiltraties. “Dat is gewoon niet zo,” aldus de woordvoerder.

Meer over