Homo met vaste partner mag ook bloeddonor worden

Na felle kritiek worden de bloeddonorregels voor homoseksuele mannen aangepast. Vanaf september kunnen mannen met een monogame relatie ook bloeddonor worden. Later zal geaardheid mogelijk helemaal geen rol meer spelen en worden donoren op seksueel risicogedrag beoordeeld.

Het Parool
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dat schrijft minister voor Medische Zorg Tamara van Ark (VVD) donderdagmiddag in een brief aan de Tweede Kamer. Al jaren is er kritiek op het ‘discriminerende’ beleid van bloedbank Sanquin. Eerst was de regel dat homo’s twaalf maanden geen seks mogen hebben voordat ze bloed geven, dat is teruggeschroefd naar vier maanden. Deze ‘wachttijd’ was nodig om het risico op een hiv-besmetting te voorkomen.

Maar lhbti+-belangenvereniging COC en partijen in de Tweede Kamer blijven kritisch over het feit dat naar iemands geaardheid wordt gekeken in plaats van risicogedrag. “Bloeddonatie moet gaan over de vraag of je veilige seks hebt, niet over de vraag met wie,” zei COC-voorzitter Astrid Oosenbrug bijvoorbeeld.

Nu wordt bloed geven mogelijk voor mannen met een vaste relatie dus mogelijk, zo concludeert Sanquin na onderzoek. Ook gaat de bloedbank verder kijken of homoseksuele mannen ‘zonder vaste partner’ op termijn donor kunnen worden ‘met behulp van aanvullende vragen’. Dan speelt de geaardheid dus geen rol meer, en gebeurt de beoordeling alleen op basis van gedrag. “Dat is het eindpunt.”

Eind 2022 kan daarover meer duidelijkheid komen. Volgens de minister is de ‘veiligheid van de bloedvoorziening’ met de nieuwe regels niet in het geding.

Meer over