Hoge Raad: rookruimtes horeca per direct verboden

Rookruimtes in cafés, restaurants en discotheken moeten per direct weg of in elk geval worden gesloten. Dat is het gevolg van de uitspraak die de Hoge Raad vrijdag heeft gedaan.

Victor Schildkamp
null Beeld ANP
Beeld ANP

Rookruimtes zijn sinds het ingaan van het rookverbod in de horeca (1 juli 2008) de enige plek in cafés en restaurants waar rokers hun peuk mogen opsteken. De belangenvereniging van Nederlandse niet-rokers, de CAN (Clean Air Nederland), spande een proces aan tegen de Staat om ook die rookruimtes te verbieden.

Staatssecretaris Blokhuis (VWS) heeft al met de horeca afgesproken dat rookruimten vanaf 1 juli 2022 worden verboden. Maar dat duurde Clean Air Nederland te lang. De CAN vindt dat de rookruimte in strijd is met de ‘Kaderovereenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie’ voor de bestrijding van tabaksgebruik (het WHO-Kaderverdrag), een verdrag waarbij Nederland partij is. In dat verdrag staat dat Nederland zich moet inspannen voor de gezondheid van de inwoners.

Het gerechtshof Den Haag stelde CAN op 13 februari al in het gelijk. De Staat ging tegen deze uitspraak in cassatie bij de Hoge Raad.

Investering

Volgens de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zijn er nog tussen de 5700 en 7600 rookruimtes in de Nederlandse horeca. Zestig procent van alle rookruimtes is in 2009 of later gebouwd. In totaal is er tussen de 69 en 92 miljoen euro geïnvesteerd in rookruimtes. De gemiddelde investering bedraagt 12.500 euro per rookruimte.

Nog geen handhaving op verbod rookruimtes

De komende weken gaat de Voedsel- en Warenautoriteit nog niet controleren of het verbod op rookruimtes in de horeca wordt nageleefd, aldus staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid. Blokhuis gaat overleggen met de horecasector en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over de uitspraak van de Hoge Raad. Hij hoopt de Kamer medio oktober meer duidelijkheid te kunnen geven.

Meer over