Hof: Wilders schuldig aan belediging Marokkanen als groep, maar geen straf

Het hof heeft geoordeeld dat Geert Wilders zich schuldig heeft gemaakt aan het beledigen van Marokkanen als groep tijdens een verkiezingsavond in 2014. De PVV’er is vrijgesproken van de beschuldigen van het aanzetten tot haat en discriminatie en van groepsbelediging tijdens een markt in Den Haag.

Karolien Koolhof
 PVV-leider Geert Wilders en zijn advocaat Geert-Jan Knoops in het gerechtshof. Beeld ANP
PVV-leider Geert Wilders en zijn advocaat Geert-Jan Knoops in het gerechtshof.Beeld ANP

Volgens het hof deed Wilders zijn bewuste uitspraken op 19 maart 2014 weloverwogen en voor het oog van de camera. Hij was zich bovendien bewust van de mogelijke impact, omdat hij enkele dagen eerder soortgelijke uitspraken deed op een markt in Den Haag.

Ondanks dat hij schuldig werd bevonden, besloot het hof Wilders geen verdere straf op te leggen. De veroordeling zelf zou voldoende moeten zijn. “Hij betaalt al jaren een hoge prijs voor het uitdragen van zijn mening,” aldus de voorzitter van het hof.

Meer of minder

In 2014 vroeg Wilders in een Haags café of het publiek ‘meer of minder Marokkanen’ wilde, waarop luidkeels ‘minder’ geschreeuwd werd. Enkele dagen eerder deed hij soortgelijke uitspraken op een markt in Den Haag. Het was het begin van een zes jaar voortslepende rechtszaak.

De rechtbank veroordeelde Wilders in 2016 voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie, maar legde geen straf op omdat de rechtbank de veroordeling voldoende vond. Zowel het OM als de politicus gingen in beroep. In hoger beroep is een geldboete van 5000 euro geëist.

Volgens Wilders is er sprake van politieke beïnvloeding. Hij is ervan overtuigd dat toenmalig justitieminister Ivo Opstelten een stevige vinger in de pap heeft gehad om hem strafrechtelijk aan te pakken. Het OM heeft dat keer op keer met klem tegengesproken.

Grootste oppositiepartij

Hoewel hij als beklaagde in het verdachtenbankje belandde, heeft Wilders daar in de peilingen nooit onder geleden. Zijn PVV is nog steeds de grootste oppositiepartij voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. In de zwaarbeveiligde rechtbank wist Wilders van het strafbankje namelijk ook een podium te maken. Dat deed hij voor een groot deel via Twitter.

Via datzelfde kanaal bedankte hij vrijdagochtend ook zijn volgers en gaf nogmaals aan dat een eventuele veroordeling voor hem de corruptie van de Nederlandse rechtsstaat aan zou tonen. ‘Iedereen bedankt voor de steun! We zullen het vandaag zien,’ schrijft Wilders. ‘Is Nederland nog een rechtsstaat waar politici de waarheid mogen spreken? Of een corrupt land zonder scheiding der machten waar politici van de oppositie in een politiek proces veroordeeld worden?’

Wilders in cassatie tegen veroordeling hof

Geert Wilders legt zich niet neer bij de veroordeling van het hof. Hij kondigde direct aan in cassatie te gaan bij de Hoge Raad tegen de uitspraak.

Meer over