Hof stelt ontbinding van motorclub Hells Angels uit

De Hells Angels hoeven nog niet te worden ontbonden. Het gerechtshof in Arnhem stelt dat de motorclub het hoger beroep mag afwachten.

Het Parool/ANP
Het voormalige clubhuis van de Hells Angels in Haarlem. De burgemeester besloot het pand in januari 2017 te sluiten na een inval waarbij onder meer drugs werden aangetroffen. Beeld ANP
Het voormalige clubhuis van de Hells Angels in Haarlem. De burgemeester besloot het pand in januari 2017 te sluiten na een inval waarbij onder meer drugs werden aangetroffen.Beeld ANP

De rechtbank in Utrecht besliste vorig jaar dat de Hells Angels worden verboden en moeten worden ontbonden, ongeacht het hoger beroep. Het hof in Arnhem stelt echter dat de uitvoering van die beslissing wordt uitgesteld zolang er nog geen vonnis is in hoger beroep.

Volgens het hof is de ontbinding van de motorclub niet terug te draaien als het vonnis in het hoger beroep anders luidt dan bij de rechtbank. Het vermogen van de vereniging zou bijvoorbeeld worden vereffend, wat onherroepelijk is.

Ook voor de leden van de Hells Angels heeft het vonnis van de rechtbank al gevolgen. Sommigen zijn ontslagen of op non-actief gezet omdat ze lid waren van een organisatie die volgens de rechtbank geweld faciliteert en verheerlijkt.

Het gerechtshof benadrukt dat het uitstel van de ontbinding geen consequenties heeft voor het uiteindelijke vonnis. De inhoudelijke behandeling van het hoger beroep is op 26 mei.

Primeur

De uitspraak van de rechter vorig jaar was een wereldwijde primeur. In geen ander land ter wereld geldt nog een totaalverbod op de omstreden motorclub, die zijn oorsprong heeft in de Amerikaanse staat Californië. In andere landen, waaronder Duitsland, zijn lokale chapters van de Hells Angels wel verboden, maar de club zelf niet.

De rechtbank van Utrecht ging vorig jaar mee in het oordeel van het Openbaar Ministerie (OM) dat de motorclub een ‘geweldscultuur’ heeft, die ‘kenmerkend en structureel’ is en die de club als geheel kan worden aangerekend. De rechtbank vond het verbod daarom noodzakelijk om de samenleving te beschermen.

De verdediging voerde destijds aan dat de Hells Angels niet als club in het geheel zou kunnen worden verboden, omdat er geen sprake zou zijn van centrale aansturing. De regie zou bij de verschillende lokale chapters liggen, en niet bij een overkoepelend bestuur. De rechter was het daar niet mee eens.

Hells Angels werd in 1948 in de Verenigde Staten opgericht door vooral oud-militairen. Ongeveer veertig jaar geleden kwam de club officieel naar Nederland.

Meer over