Nieuws

Hoekstra: inhoud Omtzigt-memo is ‘schadelijk en vervelend’

Wopke Hoekstra heeft vrijdagochtend gereageerd op de uitgelekte Omtzigt-notitie, waarin de CDA-prominent zich zeer kritisch uitlaat over de partij. In een reactie bij noemt hij de notie ‘heel vervelend’ en ‘echt beschadigend’.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Hoekstra zei dat de uitgelekte informatie ‘veel vragen oproept' en binnen de partij zal worden besproken. De CDA-leider benadrukte dat sponsoren geen invloed hebben gehad op het programma van het CDA.

Ook de interim-voorzitter van het CDA, Marnix van Rij, ontkende vrijdagochtend bij NPO Radio 1 dat mensen die aan de verkiezingscampagne van het CDA hebben gedoneerd, ook invloed hadden op het beleid van de partij. Volgens hem zijn alle regels rondom donaties aan politie partijen ‘gerespecteerd’.

Partijgenoot Pieter Omtzigt beschrijft in zijn notitie dat tijdens de verkiezingscampagne en de strijd om het CDA-lijsttrekkerschap drie donoren in totaal een miljoen euro aan de partij gaven en daarmee invloed hadden op de koers van de partij.

“Ik herken dat niet. Ik heb het uiteraard gecheckt,” aldus Van Rij. “Het CDA heeft alle regels gerespecteerd die de wet voorschrijft wat betreft sponsoring. Verantwoording zal in de jaarrekening van 2021 plaatsvinden, zoals dat moet.” Die jaarrekening wordt volgend jaar ingediend.

‘Hugo of Pieter?’

Jack de Vries, voormalig spindoctor van het CDA zei op NPO Radio 1 dat kandidaten voor de Tweede Kamerlijst niet is gevraagd of ze Pieter Omtzigt of Hugo de Jonge steunen als lijsttrekker. “Dat kan ik met zekerheid zeggen,” aldus De Vries.

Omtzigt beschrijft in zijn notitie dat CDA’ers hem achter zijn rug om uitschelden en zouden tegenwerken. Ook schrijft Omtzigt dat bepaalde kandidaten naar hun mening over hem werden gevraagd. “Er zijn altijd wel emoties en aanvaringen,” zegt De Vries daarover. “Maar stellingen dat mensen gevraagd werd: ben je voor Hugo of Pieter? En dat het een plek op de lijst bepaald zou hebben, daar kan ik echt naar waarheid van zeggen dat het niet aan de orde is. Sterker nog, Pieter had zelf een sterke mening over bepaalde kandidaten.”

Omtzigt maakte deel uit van de commissie die het verkiezingsprogramma schreef. Hij is een bekende CDA’er die de strijd om het lijsttrekkerschap nipt verloor van De Jonge. Omtzigt bijt zich als Kamerlid vast in gevoelige dossiers en lag de afgelopen jaren vaak op ramkoers met het kabinet waar zijn eigen partij deel van uitmaakt. Dit heeft ervoor gezorgd dat de christendemocraat al enige tijd met een burn-out thuis zit. Dit maakt de situatie ‘lastig, gevoelig en pijnlijk tegelijk,’ zegt De Vries, die jarenlang een belangrijke vertrouweling van voormalig premier Jan-Peter Balkenende was.

Meer over