Het Songfestival gaat naar Rotterdam

De kogel is eindelijk door de kerk: Rotterdam is mei volgend jaar gastheer van het 65ste Eurovisiesongfestival.

Naz Taha en Gudo Tienhooven
Duncan Laurence. Beeld ANP Kippa
Duncan Laurence.Beeld ANP Kippa

De twee kandidaatssteden zijn uit hun lijden verlost. Na maandenlang competitief gepolder is bekend wie het liedjesfestijn mag organiseren. De eer is aan Rotterdam. Hoewel Maastricht er als de kippen bij was om zich aan te melden als organisator, koos de organisatie toch voor die ándere stad aan de Maas. Waarom Rotterdam de strijd gewonnen heeft, is vooralsnog niet naar buiten gebracht.

Wel heeft Rotterdam Ahoy een ­behoorlijk uitgebreid cv als het gaat om het organiseren van grote muzikale evenementen en concerten. Op die indrukwekkende lijst staat bijvoorbeeld ook het Junior ­Eurovisiesongfestival 2007 en de Europese MTV Awards 2016. Rotterdam heeft daarnaast twee internationale luchthavens in de buurt: Rotterdam The Hague Airport en Schiphol. Ook heeft de Maasstad een groot aanbod aan accommodatie.

Rauwe metropool

Toch lieten ingewijden eerder weten dat de EBU (die traditiegetrouw de definitieve knoop doorhakt) een sterke voorkeur had voor Maastricht. Vooral omdat de stad symbool staat voor Europa (met het Verdrag van Maastricht). Er waren meer twijfels. Kan zo’n rauwe metropool, waar de locaties voor evenementen rond het liedjesfestijn ver uit elkaar liggen, wel voldoende eenheid uitstralen? Hoe krijgen ze het voor elkaar dat de hele havenstad dit evenement gaat voelen? Het lijkt erop dat de keuze vooral is gevallen op de hal: Ahoy dus.

MECC Maastricht is onervaren in het organiseren van grote muzikale evenementen. De ruimte is multi-inzetbaar, maar de Songfestivalorganisatie zoekt zekerheid. De zekerheid dat het gigantische circus in rap tempo zijn plek vindt. Maastrichts excentrieke ligging maakt het transport van deelnemers, materiaal én fans tot een flinke logistieke klus. De stad zou volgens critici bovendien te weinig internationale uitstraling hebben. Ook het gebrek aan accommodatie zou een mogelijk struikelblok vormen.

Door een technische fout leek de uitslag woensdag uitgelekt. Op de website van het evenement was een pagina aangemaakt waarin Rotterdam werd genoemd als locatie voor het festival. De Engelse Songfestivalwebsite Eurovoix vond de pagina en zag dat er geen evenement was voor Maastricht. Die pagina kwam pas later online. Dit ging per ongeluk, aldus de organiserende European Broadcasting Union (EBU): “Door problemen met de website zijn beide pagina’s korte tijd online te zien geweest.”

Meer over