Het kabinet grijpt in: meer publieke plekken dicht, sportschool wordt gespaard

Er kan een streep door de skivakantie met kerst en het kabinet sluit nog meer publieke plekken, zoals musea, bioscopen, pretparken en dierentuinen. De besmettingscijfers dalen, maar voor de ziekenhuizen gaat het te langzaam.

Tobias den Hartog en Jan Hoedeman
Bezoekers in een attractie in de Efteling. Vanaf donderdagavond 22.00 uur sluit het kabinet dierentuinen en pretparken voor twee weken. Beeld ANP
Bezoekers in een attractie in de Efteling. Vanaf donderdagavond 22.00 uur sluit het kabinet dierentuinen en pretparken voor twee weken.Beeld ANP

Het kabinet heeft de voet op de rem en drukt hem dinsdagavond nog iets dieper in.

Zo heeft het kabinet besloten om een negatief reisadvies af te geven voor vakantiereizen naar het buitenland in de kerstvakantie. Ook zal het reizen naar het buitenland voorlopig hoe dan ook ontraden, zelfs tot na de jaarwisseling, al is nog onduidelijk of dat met officieel negatief reisadvies gepaard zal gaan.

Het palet aan mogelijke maatregelen is daarnaast breder. Want zoals een ingewijde zegt: “Kiezen we voor de lange weg, of gaan meer doen om het virus nu sneller te raken.”

Daarom sluit het kabinet musea, bioscopen, bibliotheken en theaters vanaf donderdag 22.00 uur voor twee weken. Dat geldt dan ook voor pretparken en dierentuinen. Sportscholen worden uitgezonderd, juist om burgers een ‘uitlaatklep’ te laten houden, stellen bronnen.

Het kabinet komt daarnaast met een maximum aantal personen dat bij uitvaarten aanwezig mag zijn. Dat worden nog maar 30 personen. Bij bruiloften wordt een maximum van 20 personen ingesteld.

Ook wordt het maximum aantal mensen dat samen op straat mag samenscholen, terug gebracht: van vier naar twee.

Waarschijnlijke maatregelen op een rij:

-Het kabinet geeft een negatief reisadvies af voor vakantiereizen naar het buitenland in de kerstvakantie.
-Het sluit het musea, bioscopen, bibliotheken en theaters vanaf donderdag 22.00 uur voor twee weken.
-Ook pretparken en dierentuinen gaan dan twee weken dicht. Sportscholen zouden uitgezonderd worden.
-Het kabinet beperkt het maximum aantal mensen dat samen op straat mag samenscholen: van vier naar twee.
-Het kabinet komt daarnaast met een maximum aantal personen dat bij uitvaarten aanwezig mag zijn. Dat worden nog maar 30 personen. Bij bruiloften wordt een maximum van 20 personen ingesteld.
-Het is nog onzeker of Rutte iets gaat zeggen over wanneer de horeca weer open zou kunnen.
-Burgemeesters is gevraagd om plannen te maken voor regionale lockdowns en de invoering van een lokale avondklok. Dat hiertoe wordt besloten vanavond is niet de verwachting.

Het zijn maatregelen waarover nog tot maandagavond werd gedebatteerd, want al bij het ministersoverleg op het Catshuis zondag bleken er (wederom) twee stromingen te botsen in het kabinet. Of het in ‘ruzieachtige’ sfeer ging, of gewoon ‘stevig inhoudelijk’ was, daarover circuleren verschillende lezingen. Wel is zeker dat de discussie langs twee lijnen loopt: zij die steviger willen ingrijpen en zij die versoepeling prediken.

Zo zouden premier Mark Rutte en ministers Hugo de Jonge en Tamara van Ark (beiden van Volksgezondheid) liever strengere maatregelen afkondigen, terwijl andere ministers terughoudender zijn.

In dat tweede kamp is minister Ferd Grapperhaus (Justitie) te vinden, samen met de ‘economische driehoek’ van Eric Wiebes (Economische Zaken), Wopke Hoekstra (Financiën) en Wouter Koolmees (Sociale Zaken). Het voornoemde kwartet waarschuwde nog eens voor de economische schade die verergerd kan worden met zware maatregelen.

Horeca

Om die reden zou het kabinet ook nog geen besluit hebben genomen over wanneer de horeca weer open kan. De optie volgens het ‘strenge kamp’ is: dicht tot na de jaarwisseling. De ‘coulantere’ ministers willen juist heropening vóór de feestdagen.

Premier Rutte begrijpt dat horecaondernemers zijn geschrokken van het bericht dat zij ‘tot in december’ gesloten moeten blijven. “Maar het is niet de tijd helaas om blijde boodschappen te brengen. Dat is vreselijk. Ik vind het echt verschrikkelijk, maar dat is nu eenmaal zo,” zei hij vrijdag.

Punt is namelijk dat het aantal besmettingen ook gisteren voor de derde dag op rij daalde, maar de kentering misschien te traag is. In de ziekenhuizen is de afvlakking bijvoorbeeld nog beperkt.

Snelheid

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), benadrukte maandag nog maar eens dat ‘extra maatregelen’ de ‘snelheid van de daling’ kunnen bespoedigen. En dat is volgens hem ook belangrijk omdat reguliere operaties nu worden uitgesteld vanwege de coronadruk op ziekenhuizen. “Je bereikt dan sneller het niveau waar je de reguliere zorg kan hervatten.”

Ook het zogenoemde reproductiegetal dat vertelt hoeveel anderen iemand met corona besmet, de R, is officieel nog niet onder de waarde 1 vastgesteld, waar het kabinet het hebben wil (de laatste meting was 9 oktober). Of zoals Rutte het zei: “We zitten nog heel ver af van het punt waar we het willen hebben.”

Winkels

Daarom werden de afgelopen dagen ook andere vergaande maatregelen ‘verkend’. Zo is besproken om ook winkels de komende twee weken te sluiten, al lijkt dat niet door te gaan.

Burgemeesters is verder gevraagd om plannen te maken voor regionale lockdowns en de invoering van een lokale avondklok. Ook gisteravond werd daarover gesproken in het veiligheidsberaad, maar de burgemeesters bleken de afgelopen weken vaak hopeloos verdeeld. De één wilde strenger, de ander juist niet. In kabinetskringen werd men zo chagrijnig van die tweedracht, dat het een eigen koers besloot te varen met uniforme, landelijke maatregelen. Ook overigens omdat het aantal besmettingen daartoe noopte.

Dat het kabinet geen heilige huisjes spaart, blijkt ook uit het feit dat door het RIVM is ‘doorgerekend’ wat de sluiting van scholen zou bijdragen. Zo is naar drie varianten gekeken. Alle scholen dicht, alleen de basisscholen, of alleen middelbare scholen. Uit de modellen blijkt dat sluiting van alle scholen het reproductiegetal verder zou kunnen drukken, zelfs naar 0,74. Toch ligt juist de sluiting van scholen gevoelig. Premier Rutte gaf de afgelopen weken aan dat zoiets echt een ‘aller-allerlaatste optie’ zou zijn.

Meer over