PlusAnalyse

Henk Otten: van partijbaron tot paria bij Forum voor Democratie

Om de ruzie in de partijtop van Forum voor Democratie te bezweren, is medeoprichter Henk Otten volledig op een zijspoor gezet. Hij mag, na nederige excuses, blijven, maar wordt geen fractieleider in de Eerste Kamer.

Tobias den Hartog
Henk Otten Beeld ANP
Henk OttenBeeld ANP

Van partijbaron tot paria: Henk Otten is in luttele dagen ver afgegleden in de hiërarchie binnen Forum voor Democratie. Na dagen van openlijke ruzie en moddergooien tussen partijleider Thierry Baudet en medeoprichter Henk Otten, werd zondag een bezweringsformule gevonden. Hij blijft bij de partij, maar een eind weg van de partijtop.

Sinds Otten in NRC uithaalde naar Baudet dat deze een te 'rechtse' koers vaart met zijn uitspraken ('boreaal'), stond de partij onder hoogspanning.

Een getergde Baudet liet weten dat Otten 'een greep' uit de partijkas had gedaan van ruim 30.000 euro en was sindsdien bezig om Otten uit het partijbestuur te krijgen. Die weigerde op te stappen, waardoor de zaak verder verzuurde. Uiteindelijk boog Otten: hij stapte na het bekendmaken van de 'greep' op, want er was nu 'karaktermoord' gepleegd.

Maar omdat Otten ook gekozen gaat worden in de Eerste Kamer, zweerde de wond nog lelijk. Baudet kon dát niet meer verhinderen, de lijst was al afgegeven bij de Kiesraad.

Door het stof
Daarom kropen alle beoogde Eerste Kamerleden zondag bij elkaar in een Van der Valk-restaurant, bij Amersfoort. Hun besluit, met algemene stemmen goedgekeurd, is dat Otten nog dieper moet buigen. Want 'in het licht van de gerezen vertrouwensbreuk' achten zij Otten 'op dit moment geen geschikte kandidaat voor het lijstwoordvoerderschap', luidde de slotverklaring.

Otten mag dan wel in de Senaat komen, hun leider is hij niet meer. Paul Cliteur neemt die taak waar, tot er volgens 'de geëigende procedure een definitieve voorman of -vrouw' wordt gekozen in juni.

Duidelijk is wel dat Otten diep door het stof is gegaan met 'oprechte verontschuldigingen' voor 'de gemaakte fouten'. Een kleine tegemoetkoming in zijn richting kwam er ook. Otten vindt namelijk nog steeds dat hij recht had op de 30.000 euro bonus al stortte hij deze wel terug. En juist Otten, een man die prat gaat op zijn zakenverleden, raakt zo'n verwijt van geld wegnemen diep. Voor een zakenman als hij, is iedere smet er één te veel.

Om de affaire te bezweren, noemt de partij het niet langer 'een greep uit de kas'. Dat heet nu ineens een 'gecorrigeerde banktransactie'. Hiddema noemde het zondag al 'te venijnig' om van een greep te spreken. "Die kwalificatie slikken we in. Van kwade opzet is niets gebleken.''

Zo lijkt het dat Otten enigszins gelijk had toen hij zei dat er 'karaktermoord' werd gepleegd met hoe Baudet het in eerste instantie verwoordde. Hij is dan ook blij dat er van een 'greep' niet meer wordt gesproken, zei hij maandag tegen De Telegraaf. "Dat is voor mijn reputatie ook erg belangrijk.''

Henk Otten en Thierry Baudet voor de Hofvijver van het Binnenhof Beeld ANP
Henk Otten en Thierry Baudet voor de Hofvijver van het BinnenhofBeeld ANP

Verder zegt hij: "Ik ga gewoon de Eerste Kamer in voor Forum.'' Otten denkt nog steeds met Baudet te kunnen samenwerken. "Joh, dat komt allemaal goed.''

Slotsom is wel: Otten is in een duizelingwekkend tempo gestript van zijn titels. Geen plek meer in het bestuur, geen medewerker van de Tweede Kamerfractie meer, geen penningmeester en dus ook geen fractieleider in de Eerste Kamer straks.

Chaos
Baudet mag de slepende ruzie dan 'gewonnen' hebben, zijn partij blijft gehavend achter. Zo is Forum niet vrij gebleven van LPF-achtige chaos, terwijl dat altijd het streven was. Sterker: terwijl de zaak-Otten zich ontvouwde, stapelden affaires zich op. Zo bleek dat Kamerlid Theo Hiddema waarschijnlijk te veel vergoedingen voor 'verblijfskosten' in Den Haag heeft gedeclareerd.

Dat bestuurslid Rob Rooken wel erg hoge bedragen rekende voor de ict die hij optuigde voor de partij. En dat partijwoordvoerder Jeroen de Vries liefst 15.000 euro 'mantelzorgbonus' zou hebben gekregen omdat hij Hiddema rondreed, toen deze een nieuwe heup kreeg. Rooken en De Vries kregen het geld met fiat van de partijtop, maar het illustreerde wel: Baudet was de regie kwijt.

Theo Hiddema staat de pers te woord over Henk Otten Beeld ANP
Theo Hiddema staat de pers te woord over Henk OttenBeeld ANP

Bovenal is de jonge partijleider getroffen, omdat juist Otten het knooppunt van het web was geworden dat Forum nu met 13 senatoren en 86 Statenleden is. Niemand in de overgebleven partijtop heeft tentakels die zover reikten als die van Otten.

Baudet zelf bestierde vooral de Tweede Kamer. Het andere bestuurslid Rooken draagt de zorg voor de ict, maar had niet zo'n uitgesproken stem in het bestuur als Otten of Baudet. Oud-FvD'ers claimen dat hij zich meestal aansloot bij degene die het felst een voorstel bepleit. Niet op inhoud. En in de omgeving van Baudet verkeert verder nog woordvoerder Jeroen de Vries, straks ook senator, maar die heeft niet het gezag dat Otten had.

Zeker met de aanwas van alle nieuwe (en onervaren) Statenleden, vond de partijtop een strakke organisatiestructuur juist broodnodig. In de eigen gelederen is Baudet daarom al gaan zoeken naar hulp.

De eerste zet was het aanstellen van drie 'adviseurs' voor het partijbestuur. Vooral Paul Frentrop, die ervaring heeft met besturen onder anderen als hoofd corporate governancebij pensioenfonds ABP, pakt wellicht Ottens organisatorische taken over.

Al zal dat nog niet meevallen: Baudet noemde Otten ooit niet voor niets 'onmisbaar'.

Meer over