Henk Otten stapt uit FvD-bestuur na 'karaktermoord'

Het is crisis in de top van Forum voor Democratie. Henk Otten stapt per direct op als bestuurslid na heibel over de partijkoers en zijn 'greep uit de kas'. Otten spreekt van 'karaktermoord' door Baudet. 'Het is onthutsend om te zien hoe partijgenoten karaktermoord plegen.'

Het Parool
Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet (rechts) en Henk Otten Beeld anp
Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet (rechts) en Henk OttenBeeld anp

Het vertrek van Otten is de voorlopige climax in een steeds verder escalerend conflict tussen partijprominenten Thierry Baudet en Theo Hiddema enerzijds en Otten aan de andere kant. De partijtop had eerder donderdag al een klemmend beroep gedaan op Otten om te vertrekken, nu via NRC bekend geworden was dat de voormalige zakenbankier eerder dit jaar een betaling van ruim 30.000 euro aan zichzelf heeft gedaan uit de partijkas.

Volgens Hiddema is er inmiddels sprake van 'een vertrouwensbreuk': "Otten kan niet meer vooruit," zei hij donderdagavond in de Tweede Kamer. "Een meerderheid wil hem uit het bestuur."

Niet lang daarna maakte Otten zijn vertrek bekend via Twitter. "Onthutsend om te zien hoe mijn mede-oprichters Baudet en Rooken nu karaktermoord op mij plegen. In het partijbelang treed ik direct terug als bestuurslid."

Tweede Kamerlid Theo Hiddema wil desondanks niet weten van 'LPF-achtige taferelen' bij de politieke nieuwkomer Forum voor Democratie. "Daar (bij de LPF, red.) kon niemand met elkaar door één deur. Hier gaat het om één persoon."

Zoveelste hoofdstuk
Het is het zoveelste hoofdstuk in de ruzie in de top van Forum voor Democratie. Die ontstond nadat Otten afgelopen zaterdag in NRC Handelsblad openlijk kritiek uitte op aanvoerder Baudet. Zo zou de partijleider een te rechtse koers varen en zou hij het succes van de partij meer moeten delen met de andere volksvertegenwoordigers.

Hoewel Baudet ontkende dat het rommelde binnen de partij, bleek Otten na het Paasweekeinde ineens penningmeester af. Wel bleef hij lid van het partijbestuur. Gisteren ontsloeg Baudet hem via een tweet ook nog als medewerker van de Tweede Kamerfractie. Iets waar Otten niet van op de hoogte bleek.

Een gedwongen exit uit het bestuur is overigens niet zo makkelijk. Als Otten niet uit eigen beweging vertrekt, moeten de partijleden van Forum zich daar over uitspreken op een congres. En Otten heeft zelf nota bene de statuten in het verleden zó aangescherpt, dat daar een enorm aantal leden voor nodig is.

Financiën
Otten maakte eerder dit jaar een fors bedrag over aan zijn eigen adviesbedrijf, bleek vandaag. Daarbij heeft hij niet overlegd met de andere bestuursleden, die hem daar later mee confronteerden. Otten stortte daarop het bedrag weer terug in de partijkas. Het ging het om een 'vergoeding voor overmatige uren' tijdens onder meer de fondsenwerving, ledenwerving en planning van de partijcampagne.

Hiddema gelooft niet dat Otten te kwader trouw heeft gehandeld, zegt hij. Hij wil 'zijn best doen' om te zorgen dat Baudet en Otten de komende tijd wel kunnen samenwerken. "Ze zijn me allebei dierbaar." Baudet was donderdag zelf niet aanwezig in de Tweede Kamer. Hij zegt een voedselvergiftiging te hebben.

Eerste Kamer
Otten is behalve bestuurslid ook beoogd fractievoorzitter voor Forum voor Democratie in de Eerste Kamer. Hij staat bovenaan de kieslijst. Het is onduidelijk of Baudet hem ook die functie wil ontnemen. Eerder deze week zei hij slechts dat Otten 'een rol' in de Eerste Kamer zal spelen.

Op 27 mei kiezen de Statenleden van Forum voor Democratie de leden van de Eerste Kamer. Door de grote winst die de partij vorige maand boekte bij de Statenverkiezingen, wordt Forum in een klap de grootste partij in de Eerste Kamer met 13 zetels. Volgens Hiddema moet Otten 'zelf uitmaken of hij nog fractievoorzitter kan zijn'.

Lees ook: Strijd binnen FvD tussen Baudet en Otten

Meer over