Helikopter van Defensie stort neer bij vertrek van Aruba, twee doden

In de omgeving van Aruba is zondagmiddag (lokale tijd) een defensiehelikopter neergestort. Daardoor zijn twee van de vier bemanningsleden om het leven gekomen. Dat heeft de commandant der strijdkrachten Rob Bauer maandagochtend op een persconferentie bekendgemaakt.

Het Parool / ANP
Commandant der Strijdkrachten, luitenant-admiraal Rob Bauer, tijdens de persconferentie. Beeld ANP
Commandant der Strijdkrachten, luitenant-admiraal Rob Bauer, tijdens de persconferentie.Beeld ANP

Het gaat om een helikopter van het type NH-90. Het toestel vertrok rond 14.30 uur lokale tijd van Aruba en stortte ongeveer 12,5 kilometer uit de kust in zee. De twee andere bemanningsleden zijn niet ernstig gewond geraakt.

De twee omgekomen bemanningsleden zijn een man een een vrouw. Het gaat om de 34-jarige vlieger Christine Martens en de 33-jarige tactische coördinator Erwin Warnies. Nadat de twee slachtoffers uit het toestel werden gehaald, is nog gepoogd om ze te reanimeren.

Het ongeluk gebeurde tijdens een patrouillevlucht voor de Kustwacht. Het betrof een helikopter van het marineschip Zr.Ms. Groningen. De reddingsmissie na de crash werd bemoeilijkt door harde wind, hoge golven en de invallende duisternis. De Zr.Ms. Groningen krijgt ondersteuning van een kustwachthelikopter en een duikteam van Defensie om de NH-90, en daarmee de zwarte doos van het toestel, te bergen.

De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend. Alle defensiehelikopters van het type NH-90 worden voorlopig aan de grond gehouden. Volgens Bauer ligt het in de rede dat deze toestellen eerst onderzocht worden. Dat onderzoek zou dan worden uitgevoerd door de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD).

De NH-90 was lange tijd een zorgenkind van Defensie. De helikopter bleek gevoelig voor corrosie en slijtage. De problemen zouden door de fabrikant zijn verholpen. Ook België en Duitsland hadden problemen met het toestel. Zo speelde bij de Belgische NH-90 de radar op en kampten Duitse helikopters van dat type met een scala aan technische problemen.

‘Diep getroffen’

Rob Bauer spreekt van een ‘heftige schok, voor iedereen.’ Ook minister van Defensie Ank Bijleveld reageert geschokt op het overlijden van twee militairen bij het helikopterongeluk in de buurt van Aruba. Ze spreekt op Twitter van een verschrikkelijk bericht. ‘Mijn medeleven gaat uit naar hun naaste familie. Wij zijn allemaal diep geraakt.’ Op defensie.nl is een condoleanceregister voor de omgekomen militairen geopend.

Premier Mark Rutte heeft gezegd ‘diep getroffen’ te zijn door het helikopterongeluk. “Echt vreselijk nieuws,” zei de premier tijdens een pauze in de onderhandelingen over het coronaherstelfonds en de nieuwe begroting van de Europese Unie.

“Ik denk dat iedereen geschokt is bij Defensie, in Nederland,” aldus Rutte. “We leven natuurlijk zeer mee met de familie, met nabestaanden. Ik wens hen veel sterkte in deze verdrietige tijd.”

Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) laat weten dat ‘wij diep bedroefd zijn door het overlijden van twee van onze militairen. Ik wens hun naaste familie en vrienden veel sterkte met dit grote verlies.’

Meer over