Nieuws

Haagse steker Malek F. tijdens hoger beroep: ‘Ik heb behandeling nodig’

Malek F., die op 5 mei 2018 drie willekeurige mensen in Den Haag levensgevaarlijk verwondde met een mes, stak zijn slachtoffers ‘in opdracht van de duivel’. Zo omschrijft hij maandag zijn eigen paranoïde gedachten tijdens de eerste zitting van zijn hoger beroep. ‘Een kraai gaf me het signaal dat ik mensen moest steken,’ zei F.

De 34-jarige Malek F. in de extra beveiligde zaal tijdens het hoger beroep.  Beeld ANP
De 34-jarige Malek F. in de extra beveiligde zaal tijdens het hoger beroep.Beeld ANP

F. wordt verdacht van drie moordpogingen met een terroristisch motief. Het Openbaar Ministerie denkt dat onder meer omdat hij Allahu Akbar riep toen hij werd neergeschoten door de politie. “Daardoor werd ik ineens wakker, had ik behoorlijk pijn. Toen heb ik Allahu Akbar geroepen. Dat is een hele gewone opmerking. Ik bid regelmatig, iedere moslim zegt dat gemiddeld twintig keer per dag.”

De 34-jarige man leed aan achtervolgingswaanzin. Hij dacht dat duivelaanbidders hem achtervolgden en zijn woning bevuilden. Hij werd gedwongen opgenomen in een ggz-instelling, nadat hij in februari 2018 zijn spullen uit het raam van zijn Haagse woning had gegooid.

F. blijft erbij dat hij de kraai drie jaar geleden met eigen ogen heeft gezien. “Ik zag de kraai als duivel en zag de slachtoffers als duivel. Ik kreeg de opdracht,” vertelde F. “Nu besef ik: het klopt niet. Ik heb behandeling nodig.”

Patiënt of terrorist

Na een eis van vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging oordeelde de rechtbank in juli 2019 dat F. volledig ontoerekeningsvatbaar was en geen terroristische motieven had. Er werd alleen tbs opgelegd en geen celstraf.

Het Openbaar Ministerie is het daar niet mee eens: F. zou niet als psychiatrisch patiënt, maar als terrorist moeten worden gezien. Het OM kwalificeert het geweld als een jihadistische terreurdaad en tekende hoger beroep aan.

Het hof in Den Haag houdt voor de zaak drie dagen zitting in de extra beveiligde zittingszaal in Rotterdam.

Meer over