Gündogan bij terugkeer in Kamer: ‘Ik ben beticht van zedenmisdrijf, ben door hel gegaan’

Ze is ‘gebutst en geblesseerd’, maar Nilüfer Gündogan wil ‘haar best gaan doen’ als zelfstandig Kamerlid. Dat heeft Gündogan, voorheen Kamerlid van Volt, zojuist gezegd. Ze keert dinsdag als zelfstandig parlementariër terug nadat ze door Volt uit de fractie werd gezet na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag.

Tobias den Hartog
null Beeld ANP
Beeld ANP

Gündogan is daar nog steeds verbolgen over: “Beticht worden van een zedenmisdrijf raakt me. Dat doet wat met je. Daar ben ik eerlijk over. Ook de gevolgen van de rechtszaak. Dickpics in je inbox krijgen, mannen die bizarre verzoeken doen. Dat doet wat met je. Ik ben door een hel gegaan. Ik ben gebutst en geblesseerd.”

Volt schorste Gündogan in februari nadat de partij meerdere meldingen van ongewenst gedrag had gekregen. Zij werd later uit de fractie gezet en, mede omdat zij dat besluit aanvocht bij de rechter en aangifte deed van laster en smaad, geroyeerd als partijlid. Gündogan zat maanden ziek thuis.

Ze spreekt van verraad door Volt. “Dit is ook verraad, ik word beticht van zaken die ik niet heb gedaan en krijg niet de kans te bewijzen dat ik het niet gedaan heb. Ik heb een trauma, met een vader die gewelddadig was. Daar ben ik open over geweest. Dat is verraad, en nu is er weer verraad.”

Geen contact met Dassen

Haar terugkeer gaat niet gepaard met grote woorden of beloftes. “Ik moet alles nog flink verwerken. Ik ben tegen wil en dank in fractie nummer 20 geworden in de Kamer.”

Ze heeft geen contact meer gehad met Volt of leider Laurens Dassen. Er loopt nog steeds een hoger beroep bij de rechtbank over haar vertrek bij de partij. Ze heeft niet overwogen haar zetel terug te geven. ,,Zo werkt het kiesstelsel. Ik doe wat ik denk moreel te kunnen verantwoorden. Ik ben dit aangegaan. Heb mij gecommitteerd voor vier jaar. Daar wil ik voor gaan.”

Meer over