Nieuws

Grotendeels vrijspraak voor grafietregens rondom terrein van Tata Steel

De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag het bedrijf Harsco grotendeels vrijgesproken van het veroorzaken van zogenoemde grafietregens vanaf het terrein van Tata Steel. Slechts één incident uit 2019 acht de rechter bewezen.

ANP
De hoogovens van Tata Steel gezien vanaf het strand. Omwonenden hebben al langer zorgen over de stofwolken. Beeld ANP
De hoogovens van Tata Steel gezien vanaf het strand. Omwonenden hebben al langer zorgen over de stofwolken.Beeld ANP

De rechter legt voor dat incident een voorwaardelijke boete van 5000 euro op, met een proeftijd van een jaar.

Harsco verwerkt een restproduct genaamd slak van Tata Steel op het terrein van de staalfabriek. Bij het verwerken hiervan kunnen explosies ontstaan, waardoor er stofwolken in de lucht komen. Volgens het Openbaar Ministerie heeft het bedrijf in 2018, 2019 en 2020 overtredingen begaan door deze explosies niet te voorkomen. De officier van justitie eiste eerder deze maand dan ook een boete van 135.000 euro, waarvan 35.000 euro voorwaardelijk.

Niet bewezen

De rechter ziet niet voldoende bewijs voor meerdere van de door het OM genoemde incidenten. Zo is op een in de rechtbank getoond filmpje van een vermeende explosie wel ‘stoom te zien’, maar is volgens de rechter onduidelijk dat het gaat om een stofemissie.

Ook is de rechtbank het eens met een eerdere uitspraak van de Raad van State, die in een soortgelijke zaak al oordeelde dat er geen dwangsom kon worden opgelegd aan het bedrijf omdat de vergunningsvoorschriften niet overtreden zouden zijn.

Zorgen van omwonenden

Omwonenden van Tata Steel hebben al langer zorgen over de stofwolken. Een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wees uit dat er hoeveelheden lood, mangaan en vanadium in de stofwolken zaten, waar vooral jonge kinderen niet aan blootgesteld moeten worden.

Begin deze maand werd bekend dat het OM een strafrechtelijk onderzoek start naar Tata Steel en Harsco, dat moet uitwijzen of de staalbedrijven met opzet gevaarlijke stoffen hebben geloosd en de volksgezondheid in gevaar hebben gebracht.

Meer over